Lékaři nespokojeni, ale zatím neutíkají

24. 11. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří mladí lékaři i v Jihomoravském kraji se možná chystají odejít, nedávné upozornění ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), že některá oddělení nemocnic zřejmě zaniknou, nebyla prázdná slova.


Zatímco ve velkých nemocnicích (obě fakultní v Brně a tamní Masarykův onkologický ústav) nemají signály o plánovaném odchodu mladých doktorů, menší nemocnice tuto možnost připouštějí.

Neznamená to však, že výpovědi už mají ředitelé na stolech. Lékaři-odboráři sice uvádějí počty lékařů, kteří se připojili k výzvě Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme, ale to ještě neznamená rozhodnutí k odchodu do zahraničí.

„Na nedávném jednání ředitelů nemocnic v Brně se nás nadřízení dotazovali, zdali jsme schopni předložit krizové scénáře. My jsme odpověděli, že na odchod mladých lékařů se nelze připravit, záleží na tom, ze kterého oddělení by kdo odešel. Někdo je opravdu hůře nahraditelný,“ řekl Právu Igor Kalix, jenž v minulých dnech rezignoval na funkci ředitele Nemocnice Kyjov.

Jednatel Nemocnice Boskovice, s. r. o., Rostislav Verner potvrdil, že někteří opravdu výpověď zvažují. Pokud by odešli jen dva nebo tři doktoři, znamenalo by to pro jejich nemocnici, která má spádovou oblast v severní části Blanenska, značné problémy.

„Ano, hrozilo by rušení či spojování některých oddělení. Případné problémy v klíčových odděleních - chirurgii a interně - by měly dopad na další pracoviště. Pocítila by to celá nemocnice,“ říká Verner. Připomíná, že mladí kolegové jsou v názoru na možnost odchodu jednotní.

Postojům části mladých lékařů rozumí ředitel menší nemocnice v Tišnově Bořek Semrád.
„Divím se, že už s něčím takovým nezačali před pěti roky, vždyť náš vzdělávací systém je nepovedený,“ říká jen s lehkou nadsázkou. Hned k tomu dodává, že u nich pracují tři mladí lékaři, u nichž nepředpokládá zaječí úmysly, ostatně se sami nevyjádřili. „Měli bychom větší těžkosti, kdyby odešli starší a zkušenější,“ shrnul Semrád.

V brněnské městské Nemocnici Milosrdných bratří podepsalo výzvu 43 z celkem 85 lékařů, ve vyškovské nemocnici na 70 lékařů, tedy zhruba 88 procent z celkového počtu. Podobně v Ivančicích, Hodoníně, v brněnské úrazovce. Nikde ale žádná výpověď.

„V Nemocnici Blansko, která patří městu, proběhla nedávno digitalizace a výrazně se zlepšilo pracovní prostředí. Ano, mladí sympatizují s výzvou, ale pokud vím, nikdo neříká, že odejde do ciziny,“ řekl Právu starší lékař, přející si zůstat v anonymitě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?