Lékaři nymburské nemocnice odešli od soudu s podmínkou

22. 3. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři lékaři nymburské nemocnice obvinění z usmrcení z nedbalosti a z padělání a vystavení nepravdivých dokumentů odešli dnes od soudu s podmíněným trestem.


Dva z nich také dostali zákaz činnosti na dva roky. Státní zástupkyně i obhájci si ponechali lhůtu na odvolání. U soudu mimo jiné dnes zaznělo, že jednatelka nemocnice a vedení města by měly z případu vynést vyvodit důsledky. Starosta to odmítl.

Primář interního oddělení Václav Hulínský dostal za usmrcení z nedbalosti a falšování zdravotnické dokumentace a přečin nadržování úhrnný trest odnětí svobody po dobu 18 měsíců s podmínkou na dva roky. Zároveň mu soud udělil zákaz činnosti lékaře na pozici primáře po dobu dvou let. Ošetřující lékař zemřelého pacienta Michal Križanovič odešel od soudu za usmrcení z nedbalosti s dvouletým trestem odnětí svobody s tříletou podmínkou, zároveň nesmí dva roky vykonávat lékařskou činnost. Lékařka Tamara Malcevová byla za falšování zdravotnické dokumentace a přečin nadržování potrestána 18 měsíci odnětí svobody s dvouletou podmínkou. Jako jediné jí soud neudělil zákaz činnosti.

„Já jsem tady jako vedoucí lékař toho oddělení a zatím tu funkci nemám komu předat, takže víceméně buďto odejdu a potom bude nějaký velký problém, nebo budu držet basu a problém nebude do té doby, než odejdu,“ řekl po vyhlášení rozsudku Hulínský. Ošetřující lékař v lékařské zprávě přehlédl, že pacient je diabetik, kvůli čemuž ho nechal téměř celý týden bez inzulinu. Pacient byl po šesti dnech propuštěn a mohl se vrátit do domova s pečovatelskou službou. Následně byl v kritickém stavu převezen zpět do nymburské nemocnice, kde zemřel. Kromě toho lékaři falšovali po mužově smrti dokumentaci, aby zamaskovali selhání.
Na pochybení nepřišel ani primář při dvou velkých vizitách. „Není možné, abych se seznamoval se všemi diagnózami všech pacientů, vždy kontroluji pouze to, s čím je u nás pacient primárně hospitalizován. V tomto případě to byly bolesti kolem kyčle,“ řekl již dříve u soudu primář Hulínský.

Po smrti pacienta přišli lékaři na své pochybení. Primář řekl, že do zprávy byly proto na jeho pokyn doplněny informace o tom, že pacientovi inzulin podáván byl. „Chtěl jsem chyby kolegy zakrýt, iniciátorem zfalšování zprávy jsem byl já. Stala se chyba a je mi jí líto,“ řekl primář. Informace do zprávy doplnila na žádost primáře v sobotu sloužící lékařka Tamara Malcevová. Byla ze zfalšování dokumentace obviněna spolu s primářem. „Šla jsem a tu zprávu doplnila. Bylo to na žádost primáře, ale nijak na mě netlačil. Byla jsem blbá,“ řekla dříve Malcevová.

„Pochybení ze strany jednatelky (nemocnice) nevidíme, a to i na základě vyneseného rozsudku. Vnímáme situaci jako velmi politováníhodnou. A i rozsudky potvrdily, že se jednalo o selhání jednotlivců, ne systémových kroků uvnitř nemocnice,“ řekl na tiskovém briefingu po vynesení rozsudku nymburský starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk).

Nymburská nemocnice nyní bude řešit personální situaci na interním oddělení. Podle jednatelky Aleny Havelkové již nemocnice má plán, jak bude po vyhlášení rozsudku fungovat. Podle ní má nemocnice také provizorní řešení pro případ, kdyby se jí nepodařilo najít vhodného lékaře na funkci primáře. „Interní oddělení zůstane za všech okolností zachováno,“ řekla Havelková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?