Lékaři: Porody doma jsou jen ideou fanatiků

12. 3. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Doby, kdy ženy běžně při porodu položily život, jsou naštěstí, alespoň u nás, dávno pryč. Otázka, kde a jak přivést dítě na svět, je však stále středem zájmu. A boj o to, zdali budou mít porodní asistentky volnější ruku, než je tomu dnes, se stále přiostřuje.


Za poskytnutí péče mimo zařízení jim totiž od dubna hrozí milionová pokuta.

Nepřátelské porodnice

„Naše porodnice, které jsou na špičkové úrovni, jsou často líčeny jako prostředí nepřátelské, k němuž je třeba najít alternativu v domácích porodech. Nikdy ale nelze vyloučit komplikace, které jde řešit jen s potřebným vybavením,“ zlobí se na zastánce domácích porodů šéf České lékařské společnosti Milan Kubek. Podleněj jde o nápad fanatiků, a ani matka by neměla mít právo rozhodovat o životě svého dítěte.

Jenže podle asistentek nejde ani tak o alternativu v podobě domácích porodů, ale spíše porodních domů. Tam ženu doprovází právě asistentka, ale pro případ komplikací je připraven dorazit také lékař.

„Často nám bývá podsouváno, že porody doma propagujeme. To ale není pravda – my pouze chceme, aby ženy, které se k tomu rozhodnou, měly k dispozici zdravotníka. Často se stane, že rodičce, která má komplikace, asistentky naopak rození doma vymlouvají,“ vysvětlila před časem Deníku ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Klíčová­ Hájková.

Najde se kompromis?

Abysenalezlkompromis,chce i ministerstvo zdravotnictví. Proto svolalo pracovní skupinu zřízenou z porodníků, neonatologů, asistentek či matek, která má za úkol domluvit se, jakou cestou by bylo nejlepší jít dál.

„Je třeba najít hranici mezi bezpečností a rizikem a říci, jaké přístrojové vybavení bude při porodu nezbytně nutné. A nebude to jen o porodních asistentkách, ale celém systému péče, tedy třeba o fungování malých porodnic,“ podotýká mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Právě malé porodnice by se totiž v budoucnu měly zavírat.

Podle ředitele pražského Ústavu pro matku a dítě Jaroslava Feyereisla si kvalitní porodní péčeunás vybojovala, že zatímco před 60 lety umíralo při sto tisíci porodech sedmdesát žen, dnes je jich deset.

„Matky o nebezpečí často nevědí. Kdyby to věděly, nikdyby se pro domácí porod nerozhodly. My se v porodnici snažíme vytvořit takové prostředí, ve kterém by mohly probíhat i přirozené porody vedené asistentkou. Pokud toto budou rozvíjet i ostatní zařízení,zájemoporodydomauž nebude,“ dodává Jaroslav Feyereisl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?