Lékaři sčítají dluhy cizinců

8. 8. 2007 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Právě přes léto počet ošetřených cizinců v Olomouckém kraji každoročně přibývá. Stejně tak dluhů. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky vloni přesáhla suma, kterou cizinci dluží za péči poskytnutou v nemocnicích v regionu, milion korun...


Nechají se ošetřit a odjedou za hranice. Nemocnicím pak zůstávají po cizincích dluhy, které často dosti komplikovaně vymáhají. Právě přes léto počet ošetřených cizinců v Olomouckém kraji každoročně přibývá. Stejně tak dluhů.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vloni přesáhla suma, kterou cizinci dluží za péči poskytnutou v nemocnicích v regionu, milion korun.

Například nemocnici ve Šternberku dluží po lhůtě splatnosti desítky tisíc korun. „V některých případech už ani nepočítáme s tím, že bychom peníze ještě někdy dostali,“ uvedl náměstek ředitele šternberské nemocnice Pavel Gregor.

Zdravotnická zařízení předcházejí pozdějším problémům splacením za poskytnutou péči tím, že se s cizincem předem dohodne na způsobu platby. „V případě akutní péče je to samozřejmě komplikovanější,“ podotkl Gregor.

Například prostějovská nemocnice se již dříve soudila se Slovákem, jenž dluží za ošetření dvacet tisíc korun. Soud už rozhodl o exekuci.

Po takových zkušenostech nemocnice požaduje po nepojištěných cizincích platbu v hotovosti, a to v˙jakékoliv směnitelné měně. Z údajů ÚZIS vyplývá, že vloni cizinci nezaplatili za zdravotní péči cizinců v Olomouckém kraji přes milion korun.

„Představuje to 11 procent z celkových nákladů. Z toho neuhrazeno po lhůtě splatnosti zůstalo 318 tisíc korun,“ uvedla Lenka Hrušková z ÚZIS. „Ve srovnání s rokem 2005 narostl objem neuhrazených nákladů o 24 procent,“ dodala.

Pokud cizinec nemá zdravotní pojištění a nechce zaplatit v hotovosti za péči, kterou mu lékaři nemohou odmítnout, nemají nemocnice moc možností, jak se bránit. Sice požadují písemné uznání dluhu, ale pokud cizinec Česko opustí, může se potvrzení změnit na bezcenný kus papíru.

„Vymáhání je velmi složité. Některé případy se táhnou i řadu let. Například jedna Němka nám dluží od roku 1994 přes 800 tisíc korun,“ sdělil již dříve mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Šumperská nemocnice zase vloni komplikovaně řešila dluh za péči o ženu z Izraele, kterou srazil vlak, a ona nakonec v nemocnici zemřela. Suma za poskytnutou péči se vyšplhala na 250 tisíc korun.

V nemocnicích v Olomouckém kraji se vloni dostalo zdravotní péče 1564 cizincům, což je o 15,2 procenta více než v roce 2005. Přitom 73,1 procenta cizinců pocházelo ze zemí EU.

Nejvíce zahraničních pacientů vloni ošetřených v kraji bylo ze Slovenska (36,8 procenta), naopak nejméně z Rakouska (3,4 procenta). Nejčastěji za poskytnutou péči zaplatili v hotovosti.

Mezi největší hříšníky při placení většinou patří slovenští a ukrajinští dělníci, kteří u sebe nemají peníze ani doklady.

Daniela Tauberová, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?