Lékaři se přou o vystavování neschopenek

6. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří praktičtí lékaři v poslední době odmítají vystavovat pacientům pracovní neschopenky, pokud se léčí u ambulantních specialistů a pracovní neschopnost je s touto léčbou spojena. Specialisté zase říkají, že neschopenky má vystavovat pouze praktický lékař...


Pacient tak často pendluje mezi praktickým lékařem a specialistou a dohaduje se, kdo mu vlastně pracovní neschopnost vystaví.

„Podle mne to není od praktických lékařů úplně kolegiální,“ říká ministr zdravotnictví David Rath.

Upozorňuje, že ambulantní specialisté nejsou zamýšleni jako ti, kteří vystavují a vedou pracovní neschopnost. „To by spíše měli dělat praktičtí lékaři, i když specialisté mohou také,“ říká Rath.

„My jsme to skutečně dělali, ale nová úhradová vyhláška ministra zdravotnictví nás nutí k tomu, abychom striktně dodržovali zákony. A zákon jasně říká, že pacienta v pracovní neschopnosti musí vést ten lékař, který vystavil pracovní neschopnost a který pacienta léčí. Není tedy možný stav, aby pacienta léčil odborný lékař, ale pracovní neschopnost včetně předepisování léků vystavil praktický lékař,“ vysvětluje doktor Jan Jelínek, místopředseda Sdružení praktických lékařů.

Za vším je možná kapitační platba

Praktici nechtějí pro specialisty vést pracovní neschopnosti, protože to podle nich je protiprávní stav, který se ale dosud toleroval. Teď už tolerance končí. Ministr zdravotnictví Rath se domnívá, že za vším může být tzv. kapitační platba.

Jestliže totiž má praktický lékař ve své kartotéce zaregistrováno např. 2000 pacientů, dostává za ně každý měsíc na hlavu zhruba 32 korun a je úplně jedno, jestli v daném měsíci léčí všechny nebo má ordinaci absolutně prázdnou celý měsíc. Peníze vždycky od pojišťovny dostane.

„Praktičtí lékaři nejsou vlastně vůbec motivováni k tomu, aby pacienta viděli. Proto přišli s nápadem, že by neschopenky měli psát specialisté,“ domnívá se Rath.

„Víme o ordinacích praktických lékařů, kde lékař ordinuje i deset hodin denně, protože mu projde ordinací padesát i víc pacientů. Jsou ale i ordinace, kde lékař je dvě, maximálně tři hodiny, v ordinaci má pět pacientů, pak zavře a má vyděláno. To považujeme za nespravedlivé,“ říká Rath.

Kapitační platbu ale zrušit zatím nechce. Byla by to totiž vážná změna financování zdravotnictví.

Signální kód

„Očekáváme návrhy praktických lékařů, jak situaci s neschopenkami řešit,“ dodal Rath. Jelínek ale oponuje: „Žádné dávat nebudeme. Zákon to staví jasně.“

K oné nespravedlnosti mezi praktickými lékaři přichází ministr s nápadem. Už se předběžně dohodl se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na zavedení tzv. signálního kódu.

Ten bude znamenat, že vedle kapitační platby praktický lékař alespoň vykáže, že pacient byl fyzicky přítomen v jeho ordinaci. Za to by od pojišťovny dostal minimální platbu.

Pojišťovny by tak věděly, kolik skutečně ordinacemi praktických lékařů projde za den pacientů a jak jsou praktici vytíženi. Jelínek odmítl slova Ratha, že by praktičtí lékaři nechtěli pacienty léčit.

Podle něj opak je pravda. Jsou prý v roce období, kdy čekárny doslova praskají ve švech. Praktičtí lékaři se také domnívají, že když bude neschopenky vystavovat specialista, pacienti se zbaví i několika zbytečných čekání u praktika a budou spokojenější. V ordinacích mu proto dávají poučení, kde se to píše.

Spor o vydávání pracovních neschopností zdaleka není ukončen. Dá se očekávat, že ještě zjitří už tak napjatou náladu ve zdravotnictví. Podle Rathových slov je to ale normální, když se v systému dělá pořádek.

Václav Pergl, Právo

 

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Pospíšil Jan MUDr PL

Vystavování PN patří do resortu CSSZ, nepatří do kompetence ministra zdravotnictví.

Tato diskuse je vedena na serveruZdraví.Euro.cz více jak rok.Nejsme za vedení administrativy zaplaceni, a pokud si někdo myslí že je to z peněz zdrav pojištění, pak je to platba ze zdrav pojištění pro zbytečnou a nesmyslnou administrativu CSSZ

U mne frekvence pac. cca 110 denně průměr. Celkový počet tisků cca 140 000 -Pn, receptů, lístků na peníze atd za rok./měřeno 2x PC,4 tiskárny/ Kolegové tohle dělají ručně-můj obvod je průměrný,nemám zase tak velkou frekvenci. u pediatra cca 140 dětí denně/včetně očkování/ u gynekologa cca 80 denně LSPP cca 70 za 12 h důlní, závodní v továrně ZL cca 100 denně TRN cca 50 denně……..atd atd

Viděno v realitě:pacient musí absolvovat šílený kolotoč,např. tříska v oku: Fronta I na lspp :potvrzení od LSPP že má třísku v oku,jinak jej nevezmou:fronta II na očním, fronta III s parere očaře a zalepeným okem do čekárny PL pro nemocenskou, v čekárně sedí s 3 mi chřipkami. 1 žloutenkou,1 TBC, potom domů, za 2 dny převaz na očním, znovu fronta ke PL s nálezem očaře, za dva dny znovu Pl s anginou chycenou v tomto koloběhu v nějaké čekárně,potom pro lístek na peníze,LPK, mezitím kontrolor CSSZ,kterého nezajímá,proč nebyl doma

atd atd. Je mi těchto lidí v tomhle toboganu líto. Od dob Vlasty Buriana se nezměnilo v systému nic.

 

leo

zas uměle vytvořený problém, doufám, že to p. ministr ze své pozice utne a nedopustí ,aby začaly tyto dvě skupiny lékařů nenávidět.

Vystavení PN s sebou nese další agendu(evidence, komunikace s úřady atd.) toto má a musí mít na starosti PL.Specialista by měl fungovat jako konsiliární lékař(jak tomu jinde je), tedy PL začně pacienta diagnostikovat,s žádá o konsilium, pokud specialista indikuje speciální vyšetření,pak napíše žádanku, a vyšetření(některá) jsou na něm, stejně tak eventuálně léky, u kterých je vázána preskripce, to je jeho díl práce.

Pokud se toto povede do extrému, naopak se bojím, že i léky, které doposud většina specialistů píše, a nemusí, psát přestanou. tedy zjednodušeně, mladá pacientka s akutní cystitidou nemá u urologa co dělat, PL má vyšetřit, zaléčit, pokud efekt není, či je časná recidiva, indikuje vyšetření u urologa, event gynekologa a pak dle jejich doporučení pokračuje dále.

 

Jiří Dočolomanský

To je jasný, že se bezprávní otroci, zaměstnanci státu, a lékaři dnes jsou zaměstnanci státní pojištovny, se budou bouřit. Lékaři nejsou dnes nic jiného, než otroci svého mocnáře, který jim přiděluje další a další povinnosti. Přitom od dob, co byly vynalezeny peníze, by neměl být problém nikoho motivovat. Ty peníze jim však milostivě přidělují úředníci, na zakladě vyhlášek, své nálady, rozmaru, tj. neprůhledně.

Bohužel vládci státu, svým zaměstnancům vždy předstírali, že je dobře platí, zaměstnanci na oplatku předstírají, že dobře pracují. Jedinou šancí je udělat z medicíny svobodné zaměstnání, tak jak to mají právnici a jiná svobodná povolání a věřte, bylo by to v zájmu i pacientů.

 

MUDr. Tibor Vicsápi

Vystavení a manipulace s PN je součástí téměř každého lékařského výkonu, zejména cíleného a kontrolního vyšetření, které specialisti vykazují pojišťovně. Poslední vyhláška zabývající se posuzováním dočasné pracovní neschopnosti platí od roku 1993. Podle § 15 zákona č. 54/1956 Sb. v platném znění, jestliže pracovní neschopnost není vystavena ve smyslu zákona, pojištěnec nemá nárok na nemocenské dávky.

Nevystavení PN podle zákona znamená i to, že PN je vystavena jiným lékařem, než který pacienta léčí aktuálně pro nemoc, která je důvodem k pracovním neschopnosti.

Bohužel ČSSZ je tolerován protiprávní stav, kdy plátci vyplácí nemocenské dávky, a to přesto, že není dodrženo ustanovení citovaného paragrafu.

Zmatky v posuzování PN i v jiných oblastech ve zdravotnictví způsobuje jedna nenápadná zkratka, která se často používá mezí lékaři. Je to „OL“ tedy ošetřující lékař. Neznamená to obvodní lékař, protože ti již dávno nejsou, a „ošetřující lékař“ není ani synonymem „registrujícího lékaře“ ani „praktického lékaře“. Ošetřujícím lékařem se stává každý lékař, který pacienta ošetří. Ošetřující lékař je povinen vystavit a vést PN podle vyhlášky č. 31/1993 Sb.

 

MUDr.Irena Prudká

Milí pacienti,kteří čtete tento článek a kolegové specialisté!Vyhláška č.31/1993 Sb.jasně stanovuje,že“který lékař zjistí,že pacient je práce neschopen,je povinnen i vypsat příslušný formulář.

Nově je toto uvedeno ve vyhlášce 493,která vyšla 9.12.2005 - Seznam výkonů,strana 12,článek“Cílené vyšetření“stanoví,že“obsahem výkonu cíleného vyšetření je i administativní činnost spojená s výkonem/vystavení PN,ošetřování člena rodiny,průkazu o trvání PN,…/

Pokud není tato povinnost splněna,neměl by příslušný lékař/např.chirurg,očař,../mít tento výkon vůbec proplacen.Jde tedy o záležitost táhnoucí se od r.1993 a od té doby se nechají pacienti strkat po ordinacích ode dveří ke dveřím.Není to tedy něco,co nechtějí“obvoďáci“ psát,ale zákonem definovaný úkon,kerý již dávno mají dělat i specialisté.

 

Pospisil Jan MUDr

Ještě jeden postřeh:

Pacient, který je odeslán pro PN od odborníka k praktikovi absolvuje navíc 3 fronty a zbytečná „ošetření“: jde 1/ pro vystavení PN 2/pro ukončení PN většinou mezitím pro 3/ „lístek na peníze“ tzn.průkaz o trvání PN a navíc někdy při delší PN k LPK/lékařské posudkové komisi/ takhle zabere v provozu ordinace celkem místo

třem a více pacientům Tohle ale není zadarmo,jde to na úkor ošetření

ostatních pacientů. Proč to nemůže jít jako na gynekologii ?? Ještě nikdy po mne nechtěl gynekolog vystavit PN pro jeho pacientku.

 

MUDr.Kral

Pan ministr Rath opet prokazal svoji neznalost zakonu.Tuto problematiku resi vyhlaska 31/1993 Sb. Diky jejimu prosazeni a duslednemu dodrzovani se nam v nasem okrese podarilo vyrazne snizit delku trvani PN a tim i setrit statni pokladnu. Nikdo menuze rucit pravnim dokumentem (PN) za cinnost jineho subjektu. Ale to demagoga typu MUDr.Ratha preci nezajima. Ani dodrzovani jiz platnych zakonu, vyhlasek a pravniho radu Ceske republiky.

 

Beneš Pavel MUDr.

Tak,tak…. kolega Rath zase jednou neví,která bije.Myslim,ze clovek v takove pozici,by mel mit v problemu trochu jasneji a nekalit mediální rybník vlastnímy nepodloženými úvahami. Platná legislativa hovoří jasně. A vyhl.31/93 sb. se zatím nepodařilo zrušit ani p.Krákorovi …..








  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?