Lékaři Slezské nemocnice: Jsme připraveni dát výpověď

18. 11. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Do kampaně Děkujeme, odcházíme se ve Slezské nemocnici zapojilo už více než devadesát z celkem 140 lékařů. Stále se však hlásí další, připravení dát výpověď k 31. prosinci.


Záležitostí se bude 25.listopadu zabývat celostátní kongres Lékařského odborového klubu (LOK) a poskytne účastníkům konkrétní informace i právní podklady k výpovědím. Přesný počet výpovědí budeznám15. prosince.

„Není vyloučeno, že počet lékařů, připravených odejít ze Slezské nemocnice, bude vyšší než počet podepsaných. Stát totiž k jednání s lékařskými odbory dosud nepodnikl žádné kroky,“ říká místopředseda místní organizace LOK ve Slezské nemocnici Daniel Nýzner.

Situací se ředitelé nemocnic Moravskoslezského kraje zabývali minulý týden na schůzce se zřizovatelem. Krajský úřad chce ještě jednat se zdravotními pojišťovnami, protože v ohrožení jsou jejich pojištěnci.

„Nebráníme se jednání s odbory, ale zareagovat musí vláda.Vtuto chvíli ještě nechceme vytvářet žádné krizové scénáře a situaci dál monitorujeme. Konkrétní údaje budeme znát až koncem měsíce. Mám jen obavu, že na exponovaných odděleních může k omezení lékařské péče dojít,“ konstatuje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný.

Konkrétní kroky budou podniknuty až ve chvíli, kdy ředitelé nemocnic dostanou od lékařů písemné výpovědi. Problém je však v tom, že nemocnice i kraje hrají v této hře jen druhé housle. Situaci musí řešit hlavně vláda a ministerstvo.

Kampaň Děkujeme, odcházíme požaduje úpravu platových tarifů pro lékaře ve výši od půldruhého- do trojnásobku průměrné mzdy v republice a změnu postgraduálního vzdělávání začínajících lékařů. To by měla mít plně v kompetenci Česká lékařská komora místo lékařských fakult. Pokud uvedené požadavky nebudou splněny, podají podepsaní lékaři výpověď.

„Kampaň v žádném případě není zaměřena proti vedení nemocnice, které situaci nezavinilo a nemůže ji ani změnit.

Směřuje ke zřizovateli, kterým je Moravskoslezský kraj a k ministerstvu zdravotnictví,“ vysvětluje předseda místní organizace Lékařského odborového klubu ve Slezské nemocnici Dalibor Hudec.
Téměř stoprocentní podpora kampaně je ze strany lékařů opavské nemocnice právě na klíčových odděleních, jakými jsou chirurgie, interna, dětské, gynekologie a neurologie, zhruba čtyřicetiprocentní podporu vyjádřilo ARO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?