Lékaři spoléhají na soud, že zruší zákaz vybírat za nadstandardní péči

30. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Předsedkyně senátního výboru Zuzana Roithová (KDU-ČSL) tvrdí, že lékaři zákaz příplatků za nadstandardní péči obcházejí třeba "pacientským" sponzoringem...


Praha - Pacienti si nemohou dál oficiálně připlácet třeba na lepší oční čočky, kvalitnější náhrady kyčelních kloubů nebo na lehčí sádru místo klasické. Poslanecká sněmovna včera totiž nepodpořila návrh Senátu, aby byl v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění zrušen příslušný paragraf. Ten zakazuje zdravotnickým zařízením přijímat peníze za nadstandardní péči, která byla poskytnuta při léčbě hrazené z veřejného pojištění.

V Parlamentu se odehrálo už několik pokusů zlikvidovat tuto pasáž zákona, která umožňuje dvojí výklad, striktní a liberální. Její znění do zákona prosadila poslankyně Eva Fischerová (ČSSD) a tentokrát o její zrušení usilovali senátoři.

Předsedkyně senátního výboru Zuzana Roithová (KDU-ČSL) tvrdí, že lékaři zákaz příplatků za nadstandardní péči obcházejí třeba „pacientským“ sponzoringem. „Pacient ale nemůže odlišit skutečnou korupci, která je neetická a nelegální, od úhrady za nadstandardní péči, která je u nás až na malé výjimky nelegální, ale nelze ji považovat za neetickou,“ uvedla.

Dolní komora přitom nepřijala ani původní sněmovní verzi vládní novely, která se týkala harmonizace zákona s legislativou EU. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer nevidí problém v tom, že novela nebude platit, neboť je k dispozici nadále platná podoba zákona.

Sdružení praktických lékařů se na podzim obrátilo otevřeným dopisem na předsedy parlamentních politických stran, aby pomohli při úpravě zákona. Když sněmovna včera senátní verzi novely nepodpořila, chtějí se domoci změny prostřednictvím Ústavního soudu. „Věříme, že poslanci, kteří slíbili pomoc, svůj slib dodrží,“ řekl místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Poslanec Milan Cabrnoch (ODS) vysvětlil, že návrh stížnosti k Ústavnímu soudu, který dostal od lékařského sdružení, nyní posuzují právníci. „Pokud řeknou, že je v pořádku, obrátím se na své kolegy z klubu ODS a budu se snažit získat jednačtyřicet podpisů, které jsou potřeba, aby návrh mohl být podán,“ dodal.

(ika), Hospodářské noviny, 30.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?