Lékaři stáhnou výpovědi v nejbližších dnech

22. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) zatím výpovědi nestáhli, ale chystají se k tomu hromadně v nejbližších dnech. Dnes o tom budou jednat vedení nemocnice a tamní lékařské odbory. V rámci výzvy Děkujeme, odcházíme dalo v největší nemocnici v Olomouckémkraji výpověď 132 lékařů.


„Zatím nikdo výpověď nestáhl. Dnes by se měl sejít náměstek léčebné péče s vedením lékařského odborového klubu ve fakultní nemocnici a měli by se domluvit na tom, jakým způsobem dojde ke stažení výpovědi. Předběžná dohoda je taková, že by vedení Lékařského odborového klubu mělo dodat výpovědi za všechny, kteří je chtějí stáhnout,“ uvedl mluvčí FNOLEgon Havrlant.

To včera potvrdil i olomoucký koordinátor výzvy Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL), anesteziolog Petr Šafránek. „Shromažďujeme výpovědi, a jakmile budeme mít vše pohromadě, je domluva s vedením, že je stáhneme hromadně,“ uvedl Šafránek.

Vedení FNOL již dříve lékařům přislíbilo, že mají dveře zpátky otevřené. Vrátit se chtějí až na několik jednotlivců všichni. „Vím o jednom člověku. Možná jich bude několik. Rozhodně ne velký počet,“ uvedl Šafránek.

Protestující lékaři se začali domlouvat na stahování výpovědí již v minulém týdnu.

Ještě čekali na vyjádření předsedy lékařských odborů Martina Engela, kterého nechce vzít zpět pražská nemocnice Královské Vinohrady.

Ten včera vyzval kolegy, ať výpovědi stáhnou bez ohledu na něj. „Skupina politiků se snažila memorandum odstřelit. Považuji to za provokaci. Snahu o to, docílit porušení memoranda z jedné nebo druhé strany,“ kritizoval Šafránek.

Lékařské odbory a komora se dohodly s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Memorandum garantuje dvě miliardy korun na lékařské platy v tarifních tabulkách. Také systémové změny. „Garantuje podíl Lékařského odborového klubu a lékařské komory na připravovaných změnách, budeme moci ubírání těchto věcí ovlivňovat. Je přesně dán cíl, ke kterému směřujeme, a časový prostor, kdy by ho mělo být dosaženo,“ uvedl Šafránek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?