Lékaři stále doufají, že ke kolapsu nedojde

8. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři i doktoři chápou, že Jihočeský kraj může začít vypisovat výběrová řízení na místa v nemocnici, ale lékaři zkrátka nejsou.


Jihočeský kraj má připraven plán pro případ, že po 1. březnu všech 99 lékařů, kteří podali výpověď, nenastoupí do práce.

Zástupci kraje se ještě týž den po neúspěšném jednání lékařských odborů s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem setkali se zástupci Lékařského odborového klubu, aby se seznámili s aktuální situací a zjistili, jestli přece jenom lékaři, s ohledem na to, že existuje nebezpečí, že by to mohlo vést k likvidaci některých jihočeských nemocnic, nepřistoupí k jiné formě protestu.

Jenomže to je pro lékařské odboráře nepřijatelné, navíc podle jejich mínění už ustoupili ze svých požadavků na nejnižší možnou mez.

„Ministr letos nemocnicím kvůli úhradové vyhlášce odebral dvě miliardy korun. Nyní je s obrovským mediálním halasem znovu do nemocnic vrací. Lékařům nic negarantuje - možná ty dvě miliardy půjdou do jejich platů, a možná taky ne,“ komentuje to českokrumlovský chirurg Jan Vorel, jihočeský koordinátor LOK.

„Bojím se, že když nedojde k domluvě, nastane rozklad českého zdravotnictví. A když se to nějak krátkodobě uhraje, za 120 korun hrubého na hodinu mladé lékaře v tomto státě už nikdo neudrží. Mystarší, kteří chceme zůstat, budeme trvat na dodržování zákoníku práce. Sto padesát hodin přesčasů a více už ani náhodou. Takže ke kolapsu dojde dříve nebo později zcela určitě. Lidé, kteří nás očerňují, by si měli uvědomit, že české zdravotnictví funguje díky obrovské přesčasové práci lékařů za minimální ohodnocení.“

Pomoci tedy v současnosti mohou jen ministr a vláda. Lékařský odborový klub už šel podle odborářů na minimum, což se mimochodem vůbec nezamlouvá radikálnímu křídlu LOKu. Lékaři již nemohou couvnout.

Další jednání vedení kraje a zástupců Lékařského odborového klubu se má uskutečnit 17. února. „Do té doby uvidíme, jak se k tomu postaví vláda ČR,“ řekl hetman Jiří Zimola.

Odboráři hejtmana a náměstkyni Ivanu Stráskou informovali, že výpovědi lékařů stále trvají a naopak očekávají, že i další jihočeské nemonice budou vypovídat dohody o práci nad rámec povinných 150 hodin.

„Od druhé strany jsme zase my dostali informace o krocích, které musí kraj provést, aby se připravil na krizový scénář a jeho dopady. Jednání byla vedena ve velice korektním duchu,“ ujistil Jan Vorel.

Hejtman sice ubezpečil, že kraj je připraven lékařům, kteří podali výpovědi, garantovat návrat zpět na jejich pozice v nemocnicích, ale tato garance nemůže platit neomezeně dlouho. „Kraj se bude muset připravit také na to, že tyto pozice bude muset přeobsadit. Takže třeba dojde i na vypsání výběrových řízení,“ řekl Jiří Zimola. „Závisí tedy na lékařích, aby si zvážili, kde pro ně leží mezní hranice.“

Co na to odboráři? „Zástupci kraje nás chápou, ale musí konat, což je pochopitelné. Výběrová řízení se mohou vypisovat, ale lékaři prostě nejsou a zřejmě v dohledné době nebudou nebo dokonce ještě ubudou,“ míní Jan Vorel.

V jihočeském kraji se k výzvě Děkujeme, odcházíme připojilo zhruba deset procent lékařů. „Jsme kraj, který výpovědi lékařů postihli méně,“ řekl Jiří Zimola. „Deset procent není dramatické číslo a my se budeme snažit v rámci možností jednotlivých ředitelů a jednotlivých nemocnic péči zajistit,“ ubezpečil

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?