Lékaři už mají nové testy na SARS

29. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu dnes poprvé použije nové testy na odhalení nemoci SARS. Vyzkouší je na vzorcích, které má od dvou pacientek z Fakultní nemocnice Bulovka...


Obě jsou už v pořádku doma, smrtícím zápalem plic netrpí. Odborníci se díky nim pouze zacvičí v tom, jak nové testy používat.

Marie Otavová z Národní referenční laboratoře uvedla, že nyní nemají lékaři žádného pacienta, u něhož by museli podezření na smrtelný zápal plic prověřovat. Pokud by však byl nyní někdo takový do nemocnice přijat, nové testy se u něho použijí.

„Výsledky testů jsou k mání už za dvě hodiny. Dosud jsme vzorky zkoumali molekulárně-biologickou metodou v sérii testů, v nichž jsme hledali původce nemoci, koronaviry, a na výsledek se čekalo celý den,“ uvedla Otavová.

K diagnostickým testům náleží i nový počítačový program. Jednu sadu na čtyřiadvacet vyšetření dostane Státní zdravotnický ústav zdarma, další si podle Marie Otavové co nejdříve objedná.

Test je použitelný v laboratořích, které pracují metodou PCR, což je metoda molekulární diagnostiky. Z hlenu zjistí jedenáct částic viru.

Předběžná cena sady činí 1800 korun, ne vždy však bude u každého pacienta nutné provádět všechny dílčí kroky.

Cena jedné reakce je 700 korun. Testy budou hrazeny z rozpočtu Státního zdravotního ústavu, který je příspěvkovou organizací Ministerstva zdravotnictví.

Hospodářské noviny, 29.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?