Lékaři už podávají výpovědi, nejvíce zatím na Vysočině a v Brně

29. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé nemocnic dnes dostali první výpovědi lékařů, kteří jsou nespokojeni s výší svých mezd a podmínkami k práci. Kampani lékařských odborů Děkujeme, odcházíme se dostalo zatím zřejmě největší odezvy v Brně, na severu Moravy a ve Slezsku a na Vysočině.


Téměř dvě třetiny lékařů chtějí odejít z brněnské Úrazové nemocnice a v nemocnicích v Opavě a Třinci se k odchodu chystá 60 procent doktorů. Počty výpovědí se příliš neliší od údajů, které už dříve poskytli odboráři. Celkem by podle nich mělo odejít 3800 lékařů a narušení péče hrozí v 78 ze 190 nemocnic v zemi.

Nemocniční lékaři, kterých je v ČR 12.000 až 19.000, žádají až trojnásobek průměrného platu v zemi. Nyní mají v průměru 50.000 korun za práci s přesčasy a službami, chtějí 70.000 korun základního platu. Na splnění požadavku by bylo zapotřebí až šesti miliard korun. Zdravotnictví ročně spotřebuje téměř 290 miliard.

Nemocnice nyní analyzují situaci a připravují se na jednání o dalším vývoji s vedením krajů. Všichni ale zdůrazňují, že hlavní krok by měla učinit vláda. Teprve pak začnou nemocnice a kraje případně připravovat krizové plány. Ředitelé pěti krajských nemocnic na Vysočině jen dnes dostali výpovědi 391 lékařů, což je 59 procent. Brněnská Úrazová nemocnice v průběhu dne obdržela 41 výpovědí, pracuje v ní 65 lékařů. Kdyby všichni odešli nebudou moci v nemocnici operovat. V podobné situaci se ocitla i Fakultní nemocnice Brno, která v první obálce dostala 122 výpovědí, v zařízení pracuje 778 lékařů. V nemocnicích v Klatovech a v Domažlicích chce odejít až zhruba polovina všech lékařů.

S výší platů nejsou spokojeni ani lékaři ve středočeských nemocnicích. Z příbramské nemocnice chce odejít celé gynekologicko-porodnické oddělení s výjimkou primáře. Výpovědi obdržela také nemocnice v Kolíně. Další krajská zařízení na výpovědi většinou čekají. V lednu a únoru péče zřejmě ještě omezena nebude, protože lékařům poběží výpovědní lhůty. Pokud se situaci nepodaří vyřešit, bude od března na některých odděleních omezena neakutní péče. Zdravotnické zařízení v Karlových Varech opouští 58 ze zhruba 140 lékařů. V Jablonci nejvíc lidí odchází z oddělení ARO, chirurgie, pediatrie a také z gynekologie a porodnice. Ředitel Slezské nemocnice v Opavě, kterou chce opustit 93 lékařů, řekl, že pokud lékaři opravdu odejdou, bude nemocnice muset zavřít většinu lůžkových oddělení a přestat operovat. Podle LOK ve Zlínském kraji podepsalo výpověď na 260 lékařů z přibližně 670. Pokud své výpovědi alespoň polovina z lékařů nevezme zpět, nastane podle ředitele Baťovy nemocnice ve Zlíně od března krizový stav.

Pražské fakultní nemocnice podle dostupných informací zatím výpovědi lékařů nedostaly. Na jejich případné doručení se ale připravují. Někde počítají s tím, že lékaře vezmou zpět, pokud je budou potřebovat. Některé služby dokážou nemocnice zajistit i smluvně u soukromých firem. Zařízení se také mohou navzájem domluvit a některé služby zajistit společnými silami. Pomoc nabídly i terénní ambulance.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?