Lékaři v Brně otestují embrya ještě před zavedením do dělohy

10. 6. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Brně budou dělat testy genetických chorob a poruch embryí při mimoděložním oplodnění ještě před zavedením plodu do dělohy. Testy zatím neplatí pojišťovna a jsou vhodné zejména pro páry, v jejichž rodinách se nějaké genetické nemoci vyskytují.


Takto podrobné testování embryí je v Brně novinkou, řekla vedoucí Centra molekulární biologie a genové terapie IHOK Šárka Pospíšilová. Metoda odhalí stovky genetických chorob, například cystickou fibrózu nebo Downův syndrom.

Po mimotělním oplodnění se v Česku nyní rodí zhruba tři procenta dětí. Lékaři jsou podle Pospíšilové schopní vyšetřit všechna embrya vzniklá při mimotělním oplodnění a do dělohy zavést ta, která nemají předpoklad genetické nemoci. „V případě umělého oplodnění budeme tyto analýzy již brzy nabízet,“ podotkla Pospíšilová. Základní vyšetření stojí mezi 10.000 a 20.000 Kč.

K mimotělnímu oplodnění přistupují páry, které chtějí mít dítě a nedaří se jim počít přirozenou cestou. Pomáhá jim k tomu na 40 pracovišť reprodukční medicíny. Sledování embryí ještě před zavedením do dělohy zavedli i ve Zlíně, kde je lékaři na Klinice reprodukční medicíny a gynekologie nepřetržitě monitorují. Pro zavedení do dělohy potom vyberou ta, která se v čase optimálně vyvíjela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?