Lékaři v Moravskoslezském kraji stáhnou své výpovědi najednou

22. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Moravskoslezském kraji, kteří na konci roku podali výpovědi během protestní akce Děkujeme, odcházíme, je stáhnou najednou dnes nebo zítra. Řekl to včera krajský předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Sedláček.


Na návratu do nemocnic se minulý týden doktoři dohodli s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Nemocnice ani krajský úřad zatím nepočítaly, zda jim akce lékařů způsobila nějakou škodu. Již dříve oznámily, že vezmou zpět všechny, kteří o to budou mít zájem.

Krajský předseda LOK uvedl, že lékaři na severní Moravě a ve Slezsku budou stahovat výpovědi organizovaně. „Chceme to udělat najednou, aby to byl akt, který bude definitivní tečkou za celou touto akcí. S tím, aby i rozprášil veškeré pochybnosti a vypadali jsme skutečně tak, jací jsme doopravdy. To znamená, že jsme seriózní partner, který umí držet slovo a to slovo dodrží,“ řekl Sedláček.

V osmi krajských nemocnicích a Městské nemocnici Ostrava podala na konci minulého roku výpovědi téměř polovina z 1179 lékařů. Sedláček uvedl, že lékaři samozřejmě podporují šéfa odborů Martina Engela, kterého Fakultní nemocnice Královské Vinohrady odmítla přijmout zpět.

„On sám vyzval znovu lékaře k tomu, aby výpovědi stáhli bez ohledu na to, zda bude, či nebude vzat zpět,“ řekl Sedláček. Lékaři se tedy podle toho zachovají. „Je více než zřejmé, že to byl další pokus určité části politického spektra za každou cenu dohodu roztrhat a skutečně pacienty vrhnout do nejistoty,“ dodal.

Mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková uvedla, že případnou škodou související dosud s protestem lékařů se úřad zatím nezabýval. „Zatím se o tom nejednalo. I když někteří lidé odpracovali mnoho hodin navíc, dělali to v rámci svých pracovních povinností,“ řekla včera Vlčková.

Ani nemocnice zatím náklady související s akcí Děkujeme, odcházíme nezjišťovaly. „Ta situace zatím stále trvá. Až bude jasné, že jedeme na standardní režim, pak můžeme něco počítat,“ řekl mluvčí novojičínské nemocnice Miroslav Fajkus. Ani Nemocnice ve Frýdku-Místku žádné náklady nevyčíslovala. „Nevím, jestli byly nějaké náklady, je možné, že nás ta akce doposud nestála nic,“ uvedla mluvčí nemocnice Jolana Filipová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?