Lékaři výpovědi zatím nestahují

9. 2. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážnost situace v kauze výzvy lékařů Děkujeme, odcházíme se vystupňovala natolik, že v úterý ve 14 hodin zasedala Bezpečnostní rada státu spolu s krajskými hejtmany. Diskutovali o zajištění péče k 1. březnu, kdy lékaři avizují svůj odchod.


Ministr Leoš Heger zjišťoval, jaké kroky v této otázce realizovali.
Uspokojivý kompromis pro všechny strany je v nedohlednu.

Jednoznačné řešení se vyhýbá také Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB). „Zatím k žádnému posunu nedošlo. Nové nabídky od vedení v tuto chvíli nejsou,“ konstatoval předseda zlínského sdružení České lékařské komory Lubomír Nečas. Současně však upozornil, že pokyn ministra zdravotnictví týkající se navýšení platů se vztahuje pouze na fakultní nemocnice.
KNTB prý na vyšší platy nemá peníze.

„Zatím tudíž neplatí pro KNTB,“ upozornil Nečas. Ředitel KNTB Bohuslav Škubal podle něj navíc informoval, že zatím nemá na zvýšení mezd prostředky.

K otázce eventuálního návratu lékařů mluvčí KNTB Karla Havlíková pouze připomněla již dřívější stanovisko nemocnice. „Platí, že každého takového lékaře čeká jednání s vedením nemocnice,“ doplnila Havlíková.

S návratem podle všeho otálejí lékaři z uherskohradišťské nemocnice. „Do tohoto okamžiku jsme ze strany lékařů, kteří podali výpověď, žádný takový signál nezaznamenali,“ informoval tamní mluvčí Ludvík Valouch.

Nemocnice bude podle něj usilovat o to, aby i od 1. března 2011 udrželi akutní péči a dostáli smluvním závazkům v mezích zákona.

„Organizační vlivy to dozajista mít bude. K tomu, abychom od 1. března i nadále dostáli všem smluvním závazkům, bude na některá místa uvolněná odcházejícími lékaři zajištěna adekvátní personální náhrada. Nezbytný chod nemocnice ohrožen nebude,“ ujistil Valouch.

Jednoznačně pozitivní zprávu má však pro lékaře Vsetínská nemocnice. „Vedení je připraveno vzít zpět všechny lékaře, kteří podali výpovědi. Od počátku deklarujeme, že naším cílem je zachovat péči ve stávajícím rozsahu, a k tomu potřebujeme všechny lékaře,“ informovala mluvčí Lenka Plačková. V tomto duchu se s doktory po dle ní jednalo a také nadále jedná.

Také připomněla, že v posledních dnech loňského roku obdržela Vsetínská nemocnice celkem 38 výpovědí lékařů.

Stále 34 na odchodu

„Jeden z nich vzal výpověď zpět okamžitě, další tři počátkem ledna. V současné době evidujeme 34 výpovědí. Žádná další výpověď nebyla stažena,“ aktualizovala data Plačková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?