Lékaři vzdorující mocným uspěli

12. 3. 2011 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Mostě sníží letos počet lůžek. O kolik, to neví ani primáři, ani jejich šéfové. Ti stále jednají a rozhodnou za pár týdnů.


To je jedna z mnoha zajímavých informací, které zazněly na setkání veřejnosti s dětskou neuroložkou a senátorkou Alenou Dernerovou a nedávno propuštěným primářem chirurgie Sášou Štemberou. Jednání o změnách v chodu nemocnice potvrdil Jindřich Zetek z vedení Krajské zdravotní, který byl v sále jako divák, ale nevyhnul se palbě otázek a kritice. „Nejedná se o rušení oddělení, ani oborů,“ řekl. Například ušní, nosní a krční má splynout s chirurgií, dětští pacienti, kteří leží na patře s dospělými, se přesunou na dětské oddělení. „Ve světě je to naprosto běžné,“ uvedl Zetek. Podle jeho oponentů se s primáři moc nejedná a existují obavy z chaosu a rozpadu části lékařských týmů. Krajská společnost vlastnící pět nemocnic chce rušením nadbytečných lůžek snížit fixní náklady. Podle Zetka se musí šetřit, protože krajské nemocnice dostanou letos od zdravotních pojišťoven o 190 milionů korun méně. Podobně jsou na tom další nemocnice v zemi.

Podle Dernerové by se peníze našly, kdyby se v ČR nepředražovaly obří zakázky na nákup zdravotnických přístrojů často dotované EU.

„Kontroly selhaly,“ uvedla neuroložka, která před dvěma lety zahájila tažení proti korupci ve zdravotnictví a podnítila rozsáhlé vyšetřování.

Brusel teď čeká na posudek od české policie. „Celá kauza se protahuje, jak je u nás zvykem,“ postěžovala si posluchačům v kinosále městské knihovny. Lidé tleskali. (Po debatě se v zákulisí hovořilo i o přebujelé administrativě v krajském zdravotnictví. Ta ročně stojí údajně čtvrt miliardy korun, z toho většinu tvoří náklady na mzdy různých úředníků a manažerů. Podle lékařů se má začít šetřit tam, protože byrokracie projídá peníze chybějící v péči o pacienty.) Beseda začala otázkami, zda se může nemocný člověk bez obav svěřit nemocnici a zda se ho ujmou vstřícní lékaři. „Lidé se nemusejí mostecké nemocnice bát. Má svou tradici a vždy patřila ke špičce v regionu,“ řekl Štembera, nedávno propuštěný z práce za svůj názor otištěný v novinách. Při besedě označil za jeden z největších problémů nedostatek lékařů: mladé náročná služba odrazuje a ti, co zůstávají, mají práce nad hlavu, takže úsměvy nemají na rozdávání. S Dernerovou připustil, že náhrada personálem z Afriky a Asie není dlouhodobě udržitelná kvůli jazykové a kulturní bariéře. Podle obou lékařů se nespokojení pacienti ozývají čím dál hlasitěji.

Čtvrteční setkání s oběma lékaři začalo v 19 hodin večer a trvalo téměř dvě hodiny. V kinosále bylo na devadesát lidí. Tak velký počet pořadatele překvapil. Beseda se konala v rámci pravidelného cyklu přednášek Senior klubu mostecké knihovny. Mezi publikem tentokrát převládala střední generace.
V první řadě seděli známí zástupci politického hnutí Severočeši.cz (Hana Jeníčková, František Ryba, Bronislav Schwarz), za které je Dernerová v Senátu. Také Štembera loni kandidoval do Senátu a byl politickým soupeřem Dernerové. Vzadu seděl bývalý komunistický senátor Vlastimil Balín. Jeden z Mostečanů kladl při diskuzi neobvyklé dotazy: zda Dernerová skutečně předá výtěžek z dobrovolného vstupné kojeneckému ústavu, co říkají lékaři smogovým situacím a že by bylo dobré dávat lidem zdarma roušky proti polétavému prachu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?