Lékaři z polikliniky: Jdeme jinam, dáme přednost jistotě

24. 2. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvacítka lékařů z I. polikliniky v Příbrami se chystá k odchodu z budovy. Odmítají totiž dál snášet nejistotu, kterou v nich vyvolal kontroverzní prodej nemovitosti.


Všichni tito lékaři by se měli do konce roku přestěhovat na Polikliniku Ravak, známou jako III. poliklinika. Na radnici už přišly první výpovědi. „Chystáme se odejít. Dodnes s námi od září nikdo nejednal. Na zastupitelstvu jsme slyšeli samé lži a výmluvy a arogantní jednání. Pro svou práci potřebujeme klid,“ nevidí jiné řešení MUDr. Vlastimil Páca.

Už šestatřicet let dojíždí k lékaři na I. polikliniku z Drásova Miloslava Kotábová. „Chtěla bych zůstat u pana doktora. Kdyby se měl přestěhovat na třetí polikliniku, vyhovovalo by mi to,“ říká pacientka. O prodeji dvou budov, kde v jedné sídlí záchytka a ubytovna pro bezdomovce a v druhé poliklinika, město rozhodlo loni v září. Ze čtyř zájemců město údajně netransparentním způsobem vybralo plzeňskou firmu Triticum s nejvyšší nabídkou 20,5 milionu korun.

Druhou nejvyšší sumu nabízela městu firma Ravak (Ta firma, která údajně připravuje pro lékaře prostory na III. poliklinice). Tříčlenná hodnotící komise otevírala obálky bez přítomnosti účastníků výběrového řízení, což je veřejností nejkritizovanější krok radnice.

Policie: Případem se zabývá speciální tým kriminalistů

Správností postupu města se zabývá policie na základě oznámení. Podle policie je případ stále ve stádiu prověřování. „Je mu věnována mimořádná pozornost a byl kvůli tomu vytvořen speciální tým kriminalistů,“ upřesnila policejní mluvčí Lenka Pavlová.

Doktoři novému majiteli nevěří

V druhé polovině ledna na účtu města přistály peníze od kupce, a tak starosta Josef Řihák podepsal se zástupcem vítězné firmy Janem Oulickým smlouvu. Oulický vzápětí vydal několik prohlášení,v nichž lékařům sliboval, že polikliniku nezruší ani za tři roky, což je doba zanesená v podmínkách smlouvy.

O zvyšování nájmu lékařů se zatím nechtěl vyjádřit. Představu o technickém stavu polikliniky nemá, proto prý nemůže přesně stanovit rozsah rekonstrukce.

Lékaři ale Oulického slibům nevěří. Budovy stále zůstávají městu a možná ještě dlouho zůstanou. Jejich převodu na katastru totiž brání soudní žaloba podaná jiným neúspěšným zájemcem, pražskou firmou Rodiso.

Lékaři: Neublížili nám, ale pacientům

Pocit nejistoty lékaře deptá. „Město zničilo ambulantní zdravotnictví ve staré Příbrami, které využívají nejstarší pacienti z okolí. V žádném případě nejde o nás, my si vždycky místo najdeme. A o moc dražší nájem mít nebudeme,“ konstatuje zubař MUDr. František Hauser.

Šedivý: Lékaře nechápu, naletěli

Pokud doktoři z budovy odejdou, zůstane už opravdu nevýdělečná. Co na to říká místostarosta Příbrami Ivan Šedivý? „Viděl jsem zatím dvě výpovědi. Nechápu lékaře, že opouští polikliniku, vždyť tak bojovali za pacienty. Kdo to vyprovokoval? Asi Ravak. Mrzí mě, že nalétli podnikateli, který na nich chce vydělat,“ vyjádřil se k odchodu lékařů místostarosta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?