Lékaři žádají poslance, aby odmítli zákon o vzdělávání lékařů

6. 1. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařská komora, odbory a asociace nemocnic žádají poslance, aby odmítli novelu zákona o vzdělávání lékařů, kterou už v prosinci zamítl Senát.


Lékařská komora, odbory a asociace nemocnic žádají poslance, aby odmítli novelu zákona o vzdělávání lékařů, kterou už v prosinci zamítl Senát. Jejich zástupci to řekli novinářům. Sněmovna má příští týden hlasovat o tom, zda Senát přehlasuje.

Novela zákona si podle vlády kladla za cíl stabilizovat a zkvalitnit vzdělávací systém. Česká lékařská komora se na přípravě původní předlohy podílela. Poté, co byl ve Sněmovně schválen komplexní pozměňovací návrh, který zákon výrazně změnil, se komora od novely distancovala. O zamítnutí zákona už dříve požádala i senátory.

„Komora hodnotí tento návrh jako celek velmi negativně, neboť v konečném důsledku přináší zásadní zhoršení postavení neatestovaných lékařů a rovněž navrhované změny nevedou ke zjednodušení vzdělávacího systému a zajištění kvalitní výchovy mladých lékařů,“ uvedla komora v dopise poslancům.

Prezident lékařské komory Milan Kubek dnes zopakoval, že složitý vzdělávací systém v ČR je jednou z příčin odchodů lékařů do zahraničí. Novela to ale podle něj nezmění, protože neřeší takové problémy, jako je vysoký počet specializačních oborů či nemožnost mladých lékařů vzdělávat se v regionálních nemocnicích. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), který prosazování zákona převzal po svém předchůdci Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD), zákon při projednání v Senátu obhajoval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?