Lékaři žádají změny

21. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři jednají s vedením Sdružení zdravotnických zařízení o zkrácení LSPP. Důvodem je časté zneužívaní pohotovosti ze strany pacientů. Ředitel Klaudiánovy nemocnice se domnívá, že ke změnám by mohlo dojít v listopadu...


Praktičtí lékaři jednají s vedením Sdružení zdravotnických zařízení o zkrácení Lékařské služby první pomoci (LSPP). Důvodem je časté zneužívaní pohotovosti ze strany pacientů. Ředitel Klaudiánovy nemocnice se domnívá, že ke změnám by mohlo dojít letos v listopadu.

Mladoboleslavsko - Praktičtí lékaři na okrese chtějí vypovědět dosavadní smlouvy se Sdružením zdravotnických zařízení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Ty mají uzavřeny kvůli službám, které vykonávají na Lékařské službě první pomoci na poliklinice Modrá Hvězda v Mladé Boleslavi. Neznamená to ovšem, že lékařské služby na pohotovosti by měly skončit nebo že se lékaři chtějí za každou cenu rozkmotřit se Sdružením a jeho ředitelem Josefem Langrem. „Odejít nechceme, chceme však spolupracovat za jiných podmínek,“ vyjádřila se Lenka Kadlecová, praktická lékařka z Brodců. Praktičtí lékaři již několikrát o změně podmínek při pohotovostních službách jednali mezi sebou a někteří z nich s ředitelem Klaudiánovy nemocnice Josefem Langrem.“Pohotovostní služba je lidmi málo využívána a často zneužívána. Lidé například dva týdny chodí s rýmou či chřipkou do práce a potom si vzpomenou, že by mohli zajít na pohotovost, místo aby navštívili svého lékaře,“ shrnuje své i zkušenosti dalších kolegů Kadlecová. Na základě těchto zkušeností praktičtí lékaři navrhují zkrácení hodin pohotovostní služby, která by ve všedních dnech trvala od 16 do 22 hodin a o víkendu či ve svátek od 8 do 22 hodin. „Je to otázka výchovy pacientů. Navíc v jiných okresech jako třeba na Benešovsku to již funguje zcela normálně,“ tvrdí Kadlecová. Pokud by lidé potřebovali lékařskou pomoc po této době, mohli by se obracet na svého praktického lékaře, který je dobře zná. Ten již by měl odhadnout, zda je nutná okamžitá návštěva nebo by mohl pozvat svého klienta na ráno do ordinace. „Jsem na to již dávno zvyklá, že se na mě lidé takto obracejí,“ argumentuje Kadlecová. Dalším argumentem pro zkrácení služby je i ten fakt, že po skončení služby na pohotovosti jede praktický lékař rovnou do ordinace a je unavenější, než kdyby sloužil pouze do večera. „I my lékaři stárnem a musíme své síly chránit i pro své pacienty v našich ordinacích,“ dodává Kadlecová. Ředitel Klaudiánovy nemocnice Josef Langr tyto argumenty chápe a je ochoten se s praktickými lékaři dohodnout. „Nejsem proti zkrácení hodin pohotovostní služby, vím na základě našich dlouhodobých sledování, že není plně využita. Pro její zavedení potřebujeme určité technologické předpoklady,“říká Langr. Má na mysli otevření přízemí zrekonstruovaných prostor v objektu staré chirurgie v Klaudiánově nemocnici. Přízemí by mělo být otevřeno někdy po 1. listopadu a sloužilo by jako zázemí pro Rychlou lékařskou pomoc, dispečink včetně spojopvací techniky a také Lékařské službě první pomoci. „Co se týče počtu hodin trvání lékařské pohotovosti, je všechno zatím v návrhu a bude záležet na konkrétní dohodě s praktickými lékaři,“ uvádí Langr. Langr si již dnes včšak dovede představit, že nové smlouvy s praktickými lékaři o vykonávání Lékařské služby první pomoci bude moci s platností od 1. listopadu s praktickými lékaři uzavřít.

MICHAL ŠIMEK, Boleslavský deník, 21.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?