Lékaři: Zrušení příspěvků na antikoncepci nic nezmění

5. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení příplatku na hormonální antikoncepci podle lékařů nesníží počet žen, které antikoncepci používají. Neohrozí ani prevenci, protože ženy pro předpis chodí k lékaři a ten jejich zdravotní stav sleduje...


PRAHA -

Předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák rozhodně neočekává, že by se počet žen, které používají antikoncepci, snížil. Připomněl, že někteří lékaři po roce 1989 tvrdili, že ženy nebudou chtít za antikoncepci platit.

Jejich obavy se nenaplnily, o čemž svědčí výrazný pokles interrupcí. Dvořák ve středu řekl, že v žádném případě není ohrožena ani prevence, protože ženy si pro předpis na hormonální antikoncepce musejí dojít ke gynekologovi.

Podle gynekologa Jaroslava Jeníčka z Lékařského domu v Praze je na trhu množství antikoncepční preparátů ve velkém cenovém rozpětí. Nejlevnější přípravky hormonální antikoncepce stojí zhruba 350 korun na tři měsíce. Ženy jsou poučené a jsou ochotny za antikoncepci ochotny platit, řekl Jeníček.

Také předseda Společnosti pro plánované rodičovství a sexuální výchovu Radim Uzel si myslí, že zrušení příplatku neohrozí prevenci ani neodradí ženy od užívání hormonální antikoncepce.

Příplatek na antikoncepci ve výši 500 korun ročně od 1. ledna zrušila Všeobecná zdravotní pojišťovna. Její mluvčí Jiří Suttner řekl, že v roce 2004 pojišťovna přispěla žadatelkám na antikoncepci celkovou částkou 120 milionů korun, které tehdy hradila z provozních nákladů. ¨

Loni prostředky čerpala z fondu prevence. O příspěvek mohly žádat ženy ve věku od 15 do 34 let a tuto možnost využilo 240.000 žen, což je 27 procent klientek VZP dané věkové kategorie.

Ředitel Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, která je druhou největší pojišťovnou, Ladislav Friedrich sdělil, že pojišťovna v roce 2004 poskytla tento příspěvek 34.000 žen ve věkové kategorii 15 až 40 let.

Ve vazbě na tento program byl počet žen využívajících preventivní prohlídky o polovinu vyšší než u ostatních stejně starých žen. Loni již příspěvek na antikoncepci plošně neposkytovala.

Přešla na kvalitnější stimulační kreditní systém, do kterého byla zařazena asi jedna třetina klientů. Jeho součástí byla právě možnost čerpat i příspěvek na antikoncepci.

ČTK

Lenka Hašlarová

Škoda, že je na seznamu preparátů, které umí zvyšovat pravděpodobnost CA.

A zas tak hlídané pacientky nejsou. Chtělo by to průzkum…a prosím neovlivňovat. Rakoviny prsou u mladých žen…kdo ponese odpovědnost?!

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?