Lékaři, zubaři a lékárníci ustavili krizový štáb

25. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci stomatologů, pediatrů a praktických lékařů, sdružení v Koalici soukromých lékařů, šéfové Asociace českých a moravských nemocnic a lékárníci včera ustavili společný krizový štáb...


„Cílem je zabránit nebezpečné koncentraci moci a peněz do rukou ministra zdravotnictví Davida Ratha, zestátnění českého zdravotnictví a jeho návratu před rok 1989,“ řekl Právu Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických dětských lékařů.

Zítra ve 13 hodin se zástupci soukromých lékařů a „neministerských“ nemocnic připojí k protestnímu shromáždění lékárníků na Palackého náměstí. V nejbližších dnech zváží další kroky.

Mimo krizový štáb zůstaly jen Česká lékařská komora, Lékařský odborový klub a Asociace velkých nemocnic, jež přímo řídí ministerstvo zdravotnictví.

Právo

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

MUDr Jiří Kilian

1. - Nechápu, v jakém pověření by AČMN měla zastupovat lékaře. AČMN má definováno své poslání a pokud chce mluvit za zaměstnance, tak porušuje své stanovy. Nota bene, ve svém Prohlášení pouze sděluje, že jí nezbývá nic jiného, než vyhlásit krisový stav a podpořit prostest lékařů. Zbývá nezbývá, vyhlášeno není nic a co je to krisový stav, to také nějak neozřejmuje.

2. - zástupci pediatrů jsou kteří? Pokud já vím, pak jsou připojeni pouze praktičtí

lékaři pro děti a dorost skrze svůj spolek, nejde tedy o pediatry všechny a nejde o lékaře s odborností pediatrie.

MUDr.Peterka Jaroslav

Jsem zaměstnancem menší okresní nemocnice a neznám zde kolegu, který by nepodporoval ministra MUDr. Ratha. Všichni stojíme pevně za ním, toto trvalo, než se někdo tak odvážný objevil. Takže Asociace moravských a českých nemocnic-kdo to je?Koho zastupuje? Je to z jejich strany podvod a lež!!

Dr. Stanislav Fiala

Co je Asociace českých moravských nemocnic, koho zastupuje a co říká - viz

www.acmn.cz

Petr M

AČMN je asociací ředitelů nemocnic, z větší části spadajících pod kraje řízené hejtmany za ODS.Tato organizace nikdy nehájila skutečné zájmy lékařů.Je to spolek ředitelů,který se nechal vtáhnout do politické hry ODS v boji za akciovky proti ministru Rathovi.Jinak v naší okresní nemocnici je 99% lékařů pro plnou podporu pana ministra a nikdo neschvaluje naprosto zcestné názory našeho ředitele,který je mimochodem členem ODS a bohudík se nestačil stát 1.ledna předsedou představenstva akciové společnosti,která měla z naší nemocnice vzniknout.To Dr.Rathovi nemohou zapomenout.

Jaroslav Rusek

Z strany AČMN je to velký podvod, korupce a lež, je to skoro zločin, nevime koho zastupuje, my lekari absolutne podporujeme kroky pana ministra.

Mgr. Petr Kalman

Z přečtených příspěvků mám dojem, že se čas zastavil. Páni lékaři, jste vzdělaní lidé a věříte dr. Rathovi? Vždyť je to lhář. Pokud jste na to ještě nepřišli, tak si projděte jeho projevy a povídání za poslední dobu a uvidíte jak si protiřečí. Buďte klidní, napřed vyřídí lékárníky, potom pediatry, potom ambulantní odborníky a i na Vás v soukromých nemocnicích dojde, jen mu věřte a dejte mu dostatek času.

Vzpamatujte se a zapomeňte na komunismus. Nebo se Vám po něm stýská.

Dan Konečný

Za Rathem stojí jen lékaři - zaměstnanci nemocnic. Z výše uvedených příspěvků je to patrné. Myslím, že ale ani lékaři - zaměstnanci by neměli podporovat koncentraci moci a toků peněz do rukou jednoho člověka (pravděpodobně ne zcela zdravého). S něčím podobným (jediná strana, která o všem rozhodovala) má tato země neblahé zkušenosti. Postoj lékařů - zaměstnanců mne proto zaráží. Lékaři jako inteligentní lidé by měli umět rozlišovat mezi snahou zlepšit zdravotní systém a snahou uspokojit osobní nezměrné ambice.

MUDr.Ivo Procházka

Ač příslušník privátního sektoru vždy jsem měl a mám vřelý vztah ke kolegům zaměstnancům, ale: přečtěte si kupř. §3 odst 3 Vyhl.550/2005 ( a nejen ten) a nechte si udělat ekonomický a legislativní výklad. Ptejte se po situačních zprávách,

navštivte web acmn.cz. Možná pochopíte. Management nemocnice i oddělení se

nestará jen o platy zdravotníků, je povinnen zajistit chod celé nemocnice,ale především dostupnost odborné péče a její zajištění a vedení „lege artis“. Pokud by se tento legislativní paskvil (Vyhl. 550/2005) dočkal praktické aplikace, mohlo by ke konci pololetí dojít třeba na pouštění žilou, protože na jiné terapeutické postupy nebudou finance. Jistě, simplifikace. Ale než začnete vykřikovat podvod, korupce a lež, zkuste si zjistit všechna fakta a trochu je prohnat šedou kůrou. Její používání lékařská profese a priori vyžaduje.







  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?