Lékařka: Kouření upravuje 40 zákonů, měl by být jeden

19. 4. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Kouření upravuje asi 40 zákonů a vyhlášek, měl by být jeden zákon, který by shrnul kromě ochrany před tabákovým kouřem další témata jako jsou reklama, daně nebo léčba a odvykání kouření. Řekla to předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková.


Reagovala tak na včerejší rozhodnutí Ústavního soudu, který některé pasáže takzvaného protikuřáckého zákona upravil. „Jsem ráda, že část, která se týká kouření, zůstala,“ dodala Králíková. V zákoně jsou podle ní i pasáže, které s kouřením nesouvisejí. Právě ty soudci upravili. Zrušili například zákaz prodeje alkoholu na akcích pro děti nebo zákaz požívání alkoholu při činnostech, kdy by člověk mohl sám sebe ohrozit.

Odborníci loňský zákaz přivítali. Statistická data Ústavu zdravotnických informací a statistiky o počtech hospitalizací u nemocí způsobených kouřením ukazují pokles za pět měsíců od zákazu kouření v restauracích. Výraznější je u lidí do 60 let.

Úplný zákaz kouření v restauracích a hospodách po včerejšku nadále platí, Ústavní soud ale na podnět skupiny senátorů provedl v protikuřáckém zákoně dílčí škrty. Zrušil například zákaz pít alkohol u činností, při nichž by pak člověk mohl ohrozit sebe sama. Ustanovení podle soudu potenciálně dopadalo i na rutinní činnosti, třeba sekání trávy, česání ovoce a žehlení, při kterých by si nemohl člověk dát ani skleničku vína.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?