Lékárnám zbyly vakcíny proti chřipce, zájem byl nižší než loni

30. 1. 2007 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco minulou zimu kvůli strachu z ptačí chřipky vakcíny takřka okamžitě zmizely z lékárenských pultů, letos si pro ně přišlo méně zájemců. Přitom je v Česku podle expertů očkováno asi sedm procent obyvatel...


Zájem o očkování proti chřipce byl letos nižší než loni, lékárnám vakcíny zbyly. ČTK to řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Zatímco minulou zimu kvůli strachu z ptačí chřipky vakcíny takřka okamžitě zmizely z lékárenských pultů, letos si pro ně přišlo méně zájemců.

Přitom je v Česku podle expertů očkováno asi sedm procent obyvatel, výrazně méně než v zemích západní Evropy.

„Spousta vakcín v lékárnách zůstala,“ uvedl Chudoba. Dodal, že v posledních dvou týdnech se na něj obrací řada lékárníků, které již nyní zajímá to, jak se budou řešit objednávky na příští sezonu.

„Pokud stát má zájem, aby byla, co se týče chřipek, část populace proočkovaná a tento podíl se zvýšil, musí na sebe vzít garanci,“ poukázal Chudoba. Domnívá se totiž, že jinak nebudou lékárny ochotné objednávat větší množství očkovacích látek.

Do Česka bylo pro tuto sezonu dovezeno až 800.000 vakcín, 65.000 zajistilo ministerstvo zdravotnictví pro klienty domovů důchodců a ústavů sociální péče. Přes 10.000 vakcín zbylo i ve státních zásobách, dostali je přednostně železničáři a veterináři.

Zatímco mezi Čechy a Češkami staršími 65 let je očkována asi třetina, ve Velké Británii je to 70 procent. V zahraničí také podniky podle odborníků častěji proplácí vakcíny svým zaměstnancům. Vyplatí se jim to.

Náklady spojené s léčbou chřipky a nachlazení si podle odborných odhadů totiž ročně v Česku vyžádají asi 40 miliard korun, z toho 33 miliard připadá právě na ztráty ve výrobě.

Česko zasáhla minulý týden vlna epidemie akutních respiračních infekcí, na 100.000 obyvatel připadalo v uplynulém týdnu 2229 nemocných. Zatím jde převážně o nemoci nechřipkového původu.

Odborníci již ale zachytili i chřipku typu A. „Situaci lze hodnotit jako počátek chřipkové epidemie,“ uvedl minulý pátek hlavní hygienik Michael Vít.

Lidé, kteří se nechali očkovat, s chřipkovým virem typu A zřejmě nebudou mít podle hygieniků potíže. Farmaceutické firmy vždy očkovací látku šijí na míru konkrétní sezoně. Chrání tak proti těm virům, jejichž výskyt považují v následující sezoně za nejpravděpodobnější.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?