Lékárníci budou chtít náhradu škody od krajů, které platí za lidi

4. 6. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Marek Hampel novinářům řekl, že pokud lékárníci uspějí s žalobami na nekalou soutěž ze strany krajů, začnou podávat žaloby také na náhradu utrpěné škody. "Žaloba o náhradu škody znamená vyčíslení škody, soud bude rozhodovat v individuálních případech," vysvětlil


Lékárníci budou chtít od krajů nahradit škodu, kterou utrpěli tím, že pacienti místo do jejich lékáren chodili pro léky do krajských zařízení, kde nemuseli platit regulační poplatky. Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel novinářům řekl, že pokud lékárníci uspějí s žalobami na nekalou soutěž ze strany krajů, začnou podávat žaloby také na náhradu utrpěné škody.

„Žaloba o náhradu škody znamená vyčíslení škody, soud bude rozhodovat v individuálních případech, o kolik došlo k úbytku a jak byl daný provozovatel poškozen,“ vysvětlil.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) věří, že pokud chtějí lékárníci do budoucna podávat žaloby, podají je i na své kolegy lékárníky, kteří také odpouštěli poplatky a dávali dary svým pacientům, jako například lékárny Dr. Maxe. „Jsme přesvědčeni o tom, že jsme neporušili ani neobešli zákon, když jsme poskytovali dar našim pacientům v našich lékárnách, oni mohli učinit totéž,“ řekl dnes ČTK Palas.

Podobně se vyjádřil i středočeský hejtman David Rath (ČSSD), jehož kraj začal hradit poplatky za pacienty jako první. „Lékárníkům jde hlavně o zisk, nám jde především o pacienty. Nemocnice jsou obchodními společnostmi, klientům poskytují slevy a budou je poskytovat i nadále,“ vzkázal Rath po své mluvčí Berill Maschekové.

V náhradě škody se zohledňuje úbytek pacientů, úbytek tržeb a snížení hospodářského výsledku. V některých případech prý vykazují provozovatelé dokonce již znaky úpadku. „Budou vyčísleny škody, přesnou částku musíme sdělit nejprve soudu, řádově se domníváme, že to budou statisíce až miliony korun,“ uvedl Hampel.

Podle průzkumu České lékárnické komory nevybírání regulačních poplatků v krajských lékárnách snížilo příjmy ostatních lékáren o 30 až 70 procent a počty receptů o 30 až 60 procent. Důsledkem finančního propadu je omezování provozní doby a propouštění zaměstnanců.

Hampel připomněl, že v současné době vydaly soudu z popudu lékárníků již pět předběžných opatření ve středních Čechách a na Moravě. Grémium pořádá v krajích kampaň, v níž členům vysvětluje, co pro ně podání žaloby znamená. „Doporučujeme jim, aby se obrátili na místně příslušný krajský soud s podáním žaloby na nekalou soutěž, protože se domníváme, že v postupu krajů se projevují znaky nekalé soutěže,“ řekl Hampel.

Popsal, že předběžné opatření je krok číslo jedna, krok číslo dvě je podání žaloby na ochranu proti nekalé soutěži. Pokud bude soudy potvrzena, nastupuje krok číslo tři, kde se může připojit jakýkoli provozovatel veřejné lékárny a podat žalobu o náhradu škody.

Hampel zdůraznil, že lékárníci sledují hlavně ochranu pacientů, aby měli stejný přístup k lékům. „Pro nás je nepřijatelné, aby v některých místech platili a v některých ne,“ prohlásil.

V Senátu jsou nyní dva návrhy na úplné zrušení nebo výrazné omezení regulačních poplatků. Pokud zákonodárci zachovají část poplatků, budou kraje dál hradit poplatky ve svých zařízeních a k žalobám se budou přidávat další lékárníci.

Kvůli postupu krajů se v polovině února obrátila na Evropskou komisi Česká lékárnická komora, v březnu ji následoval provozovatel soukromé sítě dr. Max Česká lékárna a.s., která pod tlakem konkurence platí za pacienty poplatky formou bonusů. „Dodatečné výdaje lékáren dr. Max za kompenzace poplatků dosáhly téměř 15 milionů korun, proto jsme podali podnět EK k prošetření, zda je postup krajů v souladu s evropským právem,“ řekl tehdy ČTK generální ředitel společnosti Pavel Vajskebr.

Za pacienty platí regulační poplatky všechny kraje vedené sociální demokracií s výjimkou Prahy, kde má hlavní slovo ODS. ČSSD zvítězila se slibem zrušení poplatků v podzimních krajských volbách a ve sněmovně nyní prosadila návrh na úplné zrušení nebo alespoň výrazné omezení poplatků.

Za nevybírání regulačních poplatků postihují krajská zařízení také zdravotní pojišťovny. Koncem dubna udělila pokuty Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nemocnicím v Kolíně, Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově. Všeobecná zdravotní pojišťovna udělila pokuty nemocnicím v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí a Slezské nemocnici v Opavě a v květnu také třem jihočeským nemocnicím.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?