Lékárníci chtějí částečnou kompenzaci propadu loňských příjmů

5. 2. 2014 6:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci si chtějí vyjednat s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) částečnou kompenzaci propadu loňských příjmů, požádají o navýšení lékové marže. ČTK to řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.


Uvedl, že snížení cen léků a úhrad z pojištění uspořilo loni systému 3,5 miliardy korun. Výnos z obchodní přirážky klesl o 800 milionů, což už ohrožuje existenci stovek lékáren, zejména menších, a tedy dostupnost péče. Podle Němečka patří pokles příjmů k podnikatelskému riziku, s nímž se musejí lékárny vypořádat. Na navýšení marží teď systém nemá.

„Nevím, kde bychom na ty kompenzace vzali, systém je napjatý a budeme muset naopak řešit deficit z minulých let,“ řekl ministr ČTK s tím, že když přicházejí nová drahá léčiva, ještě neslyšel, že by chtěly lékárny státu vracet, co vydělaly navíc. „Je to riziko podnikání, nebyl to jednostranný krok, který by jim snižoval marži, ale poklesly ceny regulované komodity a je na nich, jak se s tím vypořádají,“ řekl. A dodal, že klesají ceny například i zdravotnických prostředků a neslyšel, že by výrobci či prodejci požadovali po státu kompenzaci.

Komora připravila s Grémiem majitelů lékáren a Asociací velkodistributorů léčiv návrh, jak lékárnám pokrýt až polovinu výpadku. Loni v prosinci dostal návrh tehdejší ministr Martin Holcát, aby mohl vydat nový cenový předpis. Měl jím zvýšit marži k 1. lednu 2014 ve čtyřech pásmech o jeden až čtyři procentní body.

Holcát si tehdy ale vyžádal podrobné podklady a upozornil lékárníky, že vzhledem k očekávanému vzniku nové vlády by měli žádost poslat jeho nástupci. Chudoba potvrdil, že na analýzách pro Němečka se nyní pracuje.

„Ještě před jmenováním pana ministra Němečka jsme požádali Státní ústav pro kontrolu léčiv, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a Svaz zdravotních pojišťoven, aby tento náš návrh namodelovaly na svých datech,“ uvedl. Němeček potvrdil, že je připraven s lékárníky o jejich analýzách jednat, až ho požádají o setkání, a sdělit jim své stanovisko.

Chudoba uvedl, že úhradová vyhláška loni dopadla na příjmy lékařů i nemocnic, od 1. ledna jim nová úhradová vyhláška příjmy navýšila, do nemocnic jde o čtyři miliardy korun víc a přes půl miliardy korun činí navýšení pro privátní praxe. „Bylo by spravedlivé, kdyby alespoň částečnou kompenzaci, z našeho pohledu minimální, jsme obdrželi také,“ prohlásil.

Mírné navýšení marže je podle Chudoby jen první krok, který nemá nic společného s rušením regulačních poplatků za recept ani s uvažovaným snížením DPH na léky, což oboje se plánuje od ledna 2015. Zrušené poplatky hodlá Němeček lékárnám kompenzovat, je na tom shoda celé koalice.

Komora hodlá v té souvislosti připravit návrh na změnu odměňování v lékárnách - nově by se platba pro lékárníka měla skládat ze dvou částí, jedna by byla částečná marže, klesající s rostoucí cenou léku, a druhá odměna za výkon, tedy výdej léčiva a spojené poradenské služby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?