Lékárníci chtějí omezení počtu lékáren v Česku

6. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora by chtěla, aby byl regulován počet lékáren. Omezení by se mělo týkat vzniku nových lékáren. Podle Lubomíra Chudoby by měl být v Česku zaveden podobný systém jako v Británii, kde je regulace zajištěna prostřednictvím ujednání se zdravotními pojišťovnami...


„To znamená, že zdravotní pojišťovna uzavře smlouvu s novou lékárnou, pokud v tom místě bude potřeba,“řekl Chudoba v Nedělní Partii.

„O tom, zda je nová lékárna potřebná nebo zbytečná, by rozhodovaly regiony, pojišťovny a v komisi by byli také zástupci profesní komory,“dodal.

Na českém trhu působí přes 2300 lékáren. V roce 1990 jich bylo přes 900 a o pět let později 1300.

Komora podle Chudoby žádá to, aby byl přijat určitý regulační systém už několik let.

Komora podle Chudoby upozorňuje ministerstvo již několik let na to, že síť lékáren se zdá na první pohled poměrně hustá, je ale nevyvážená. Třeba v Praze je jich podle něho mnoho.

„Co potřebujeme podpořit, aby přežily, aby zůstaly zachovány lékárny ve venkovských regionech,“uvedl prezident komory.

Podporou pro malé lékárny by podle Chudoby bylo zavedení odlišných marží. Na levné léky by byly vyšší, na dražší naopak nižší.

„Už i tímto opatřením by nerostl tak rychle počet lékáren ve velkých městech,“podotkl. Česká republika je podle něj jedinou zemí v Evropské unii, která má na léky plošnou přirážku.

Vysočina

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?