Lékárníci chtějí stejné doplatky za léky ve všech lékárnách

5. 5. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora požaduje, aby se nová vláda, která vzejde z voleb, zasadila o jednotné doplatky za léky hrazené ze zdravotního pojištění.


„Výrazně to zjednoduší orientaci pacientů v cenách léčiv,“ řekl Právu v úterý Stanislav Havlíček, prezident uvedené komory.

Dosud je to tak, že doplatky za léky jsou v lékárnách různé a významně se liší ne o koruny, ale o desetikoruny, ba stokoruny. Pacienti tak obcházejí lékárny a hledají, která z nich má doplatek na jejich lék nejmenší.

„Prosazujeme jednotné doplatky, léta ale vlády nebyly schopny je zavést,“ uvedl Havlíček. „Budouli zavedeny, budou mít pacienti rovný přístup k lékům, což dosud není, a nebudou ovlivňováni různou výší doplatku. Budou tak platit ve všech lékárnách stejně.“

Havlíček se vyjádřil i k tolik kritizovanému poplatku za položku na receptu 30 korun, kterou zavedl exministr zdravotnictví Tomáš Julínek za ODS.

Havlíček uvedl, že „z tohoto třicetikorunového poplatku zůstanou v lékárně jen zhruba dvě koruny“. Vybraný poplatek od pacienta 30 korun se prý promítá do slevy doplatku pacienta nebo v tom, co za pacienta platí zdravotní pojišťovna.

„Každý lékárník ze zákona musí regulační poplatek do ceny léku rozpustit,“ řekl Havlíček. „Je smutné, že poslanci ODS nejsou schopni ho v předvolebních mítincích lidem vysvětlit.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?