Lékárníci nabídli ministerstvu spolupráci

23. 7. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora nabídla nově jmenovanému ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi spolupráci při přípravě lékárenské části avizovaných změn zdravotnictví.


Vůli navázat a vylepšit snahy s lékařskými komorami vyjádřil Leoš Heger ihned poté, co se o své nominaci dozvěděl. Česká lékárnická i lékařská komora tuto snahu ocenily a potvrdily, že o navázání spolupráce zájem mají. Nyní už lékárníci přicházejí s konkrétní nabídkou.

„Uskutečnění záměrů koalice v oblasti léčiv nebude vzhledem k velké složitosti současného systému jednoduché. Výsledkem by mělo být především výrazné zjednodušení a zprůhlednění způsobu určení cen a úhrad za léčivé přípravky,“uvedl prezident komory Stanislav Havlíček.

ČLnK: požadujeme hlavně jednoduchost

Lékárnická komora po nové vládě žádá zejména nový systém předvídatelných poplatků.

„Ten by zajistil nejen léčiva dostupná pro všechny pacienty za stejných podmínek, ale také orientaci na rozsah a kvalitu poskytované lékárenské péče,“ pokračoval Havlíček.

Komora připravuje nový model odměňování

Komora připravuje návrh nového modelu odměňování farmaceuta za jeho odbornou činnost při přípravě a výdeji léčiv, poskytování konzultační činnosti a dalších činnostech.

„Snadno dostupné lékárny jsou místem prvního kontaktu nemocného se zdravotníkem, který tak v rámci prevence významně snižuje náklady na další zdravotní péči,“ doplnil Havlíček.

Již dříve si komora výběr ministra pochvalovala, věří, že do zdravotnictví může přinést stabilitu, oceňuje zejména jeho manažerské schopnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?