Lékárníci odmítli prodej léků na předpis přes internet

9. 11. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci na sjezdu odmítli usnesením takzvaný distanční prodej léků na předpis, tedy například prodej přes internet. Podle nich je důležitý kontakt s pacientem kvůli vyloučení rizik, například při skladování, ale také při řešení kombinací s jinými léky, doplňky stravy či stravou.


ČTK to řekl nově zvolený viceprezident a mluvčí komory Aleš Krebs.

Na připravovaném návrhu změny zákona, která by prodej léků na předpis umožnila i po internetu, se podílí majitel internetové lékárny Vladimír Finsterle. Nyní je možné touto cestou zakoupit pouze volně prodejné léky.

„Jsem přesvědčen, že dokážeme vyřešit situaci i u imobilních pacientů v domácí péči, dá se to řešit individuálně,“ dodal Krebs. Podle něj by také bylo obtížné řešit, jakým způsobem by pacient předpis na lék v případě internetového prodeje předkládal.

Lékárny jsou podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby schopné se o potřebné pacienty postarat, mezi postupy je mimo jiné i možný dovoz léku domů. Dalším argumentem, proč léky kupovat osobně, je ochrana před jejich padělky. Lékárny musí provádět více kontrolních úkonů, a to i bezprostředně před předáním léku zákazníkovi.

Dalším zásadním tématem sjezdu byl systém odměňování lékárníků, který se v současnosti odvíjí od ceny vydaných léků. „Odměna by neměla být závislá na tom, jak drahé léky lékárník vydává,“ uvedl Krebs.

Lékárníci v usnesení vyzvali ministra zdravotnictví, aby co nejdříve řešil situaci nezávislých veřejných lékáren a podílel se na změně systému odměn. Ty by se podle viceprezidenta mohly odvíjet například od kombinace fixní částky a výkonu lékárníka. „Možností je víc,“ dodal Krebs.

Navíc podle něj nebyly lékárnám na rozdíl od jiných segmentů kompenzovány regulační poplatky a příjmy za prodej léků také na rozdíl od jiných oblastí klesají.

Dvoudenní sjezd začal v pátek a pokračoval do sobotního odpoledne. Dosavadní prezident komory Lubomír Chudoba obhájil svou funkci pro další období a zvoleno bylo i dvacetičlenné představenstvo.

Česká lékárnická komora vznikla v roce 1991. Členy mohou být všichni absolventi oboru farmacie na příslušné fakultě v tuzemsku nebo v zahraničí. Pro farmaceuty pracující v lékárnách v České republice je členství povinné. V současnosti má komora kolem 8000 členů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?