Lékárníci podporují zákaz slev na receptové léky v novele

7. 7. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákaz slev a bonusů na léky na recept v lékárnách podporují Grémium majitelů lékáren a Česká lékárnická komora. Zavádí ho novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou schválily vláda a sněmovna, teď čeká na projednání v Senátu.


Na slevy lákají řetězce pacienty, z poplatku za receptový lék odečtou 30 nebo 60 korun. Další variantou jsou kartičky, na které je sleva při příštím nákupu léků. Podle řetězců povede zákaz slev k zániku konkurence mezi lékárnami.

„Všichni občané platí zdravotní pojištění za stejných, zákonem daných podmínek, a tak by měli mít stejné podmínky při výdeji léků,“ řekl ČTK šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Připomněl, že novela zakazuje slevy a bonusy jen na léky na recept hrazené ze zdravotního pojištění.“ Na volně prodejné léky mohou lékárny dávat slevy dál.

„Opatření vzniklo bez jakékoli veřejné diskuse a jen na základě lobbingu malých lékáren. Přitom může znamenat u našich klientů v průměru až zdvojnásobení doplatků za léky,“ reagoval Pavel Vajskebr, šéf řetězce Dr. Max náležejícího skupině Penta Investments. Pokud možnost poskytovat bonusy a slevy padne, může podle něj například silný diabetik s cukrovkou druhého typu zaplatit ročně v lékárně Dr. Max přes 8000 korun navíc.

Dočasný vliv na vyšší spoluúčast pacienta při nákupu léků připouští i prezident České lékárnické komory (ČLK) Stanislav Havlíček. Zákaz podporuje. „Nemám nic proti konkurenci, ale žádný stát nemá na to, aby se prostřednictvím marketingu uměle zvyšovala spotřeba hrazených léků,“ řekl.

„Přes bonusy mizí efekt regulace, jejímž cílem bylo omezit plýtvání a zbytečné předepisování léků,“ doplnil poslanec Marek Šnajdr (ODS), který změnu v zákoně navrhl.

Cenová konkurence má podle lékárníků fungovat jen při volném prodeji, ne při výdeji léků na předpis. „V tomto případě jde totiž proti komfortu, a tedy i zájmům pacientů,“ shrnul Hampel.

Z 5,78 miliardy korun vybraných podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2009 od pacientů za regulační poplatky tvořily poplatky za recept 2,66 miliardy, tedy 46 procent.

Grémium se po zavedení regulačních poplatků v roce 2008 ohrazovalo proti tomu, že kraje vedené sociální demokracií s výjimkou Prahy, kterou vedla ODS, začaly pacientům vracet třicet korun za položku na receptu. Grémium dosáhlo řady soudních rozhodnutí, kterými byl tento postup krajům zakázán.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?