Lékárníci v Ústeckém kraji zjistili u 50 lidí plicní choroby

7. 8. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ústí nad Labem si od března do konce července nechalo v lékárnách překontrolovat stav svých plic 168 lidí. U 50 z nich, tedy u 30 procent, zjistili lékárníci určitou míru průduškové obstrukce, ve třech případech dokonce těžkou. Obstrukce se projevuje tím, že člověk nedokáže vydechnout plyny z plic tak rychle, jak by měl. Může tedy trpět chronickou obstrukční plicní nemocí nebo průduškovým astmatem.


Plíce měří lékárníci v síti Alphega lékáren v rámci akce Poradna plicního věku. „Nejhorší je zatím situace v Ústeckém kraji, kde jako v jediném lékárníci objevili dokonce extrémně závažnou formu obstrukce u tří lidí,“ sdělila Leona Štěpková z Alphega lékárny Medea v Hostomicích nad Bílinou na Ústecku.

Lékárníci plíce měří pomocí screeningového přístroje, který mají od března k dispozici ve vybraných lékárnách na Ústecku. Přístroj změří rychlost výdechu, kterou pak porovná s průměrnými hodnotami zdravého člověka. Na základě porovnání pak lékárníci určí hypotetickou hodnotu takzvaného plicního věku. To je věk, kterému odpovídá funkce plic zjištěná při vyšetření.

„Většinou si plicní věk chodily kontrolovat ženy, a když přišel muž, tak se svojí paní, která jej ke kontrole přesvědčila. Z 90 procent šlo totiž o kuřáky, a proto se báli, co měření ukáže,“ řekla Štěpková.

Měření trvá přibližně deset minut. Lékárníci se zájemcem nejprve ptají například nato, jestli byl nedávno nachlazen nebo zda pociťuje dušnost, do měřicího přístroje poté zadají tělesné rozměry, pohlaví a věk. Výsledky porovnají s hodnotami zdravého člověka. Při zjištění plicní choroby doporučují lékárníci navštívit praktického lékaře.

Akce Poradna plicního věku má podle lékárníků smysl i proto, že lidé při podobných měřeních spíše zajdou do lékárny než k lékařům do ordinace. Prostředí zde je pro ně méně zavazující. Dosud tyto poradny navštívilo takřka 1000 lidí z celé republiky. Lékárníci budou v měření pokračovat, do akce je zapojeno 270 lékáren v ČR.

Závažná onemocnění plic jsou ve světě třetí nejčastější příčinou smrti, v ČR jde ročně o desetinu úmrtí. Statisíce lidí netuší, že mají astma. Cílem metody měření plicního věku je včasný záchyt nemocných a prevence závažných plicních chorob.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?