Lékárníci zvažují, zda penalizovat VZP za pozdní platby

19. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora chce vyzvat své členy, aby penalizovali Všeobecnou zdravotní pojišťovnu za pozdní platby v posledních čtyřech letech a aby nové pohledávky vůči VZP hromadně podstupovali distribučním firmám, které se postarají o jejich vymáhání...


K tomuto kroku hodlá komora přistoupit, pokud pojišťovna nezamezí dalšímu zadlužování lékáren a nedá lékárníkům naději na vyřešení současné situace. Ve středu to řekl její prezident Lubomír Chudoba.

Ke konci července dlužily lékárny distributorům léčiv 2,4 miliardy korun. Dluh nemocnic za léky činil 700 miliónů. Zadlužení lékáren stouplo ve srovnání s minulým čtvrtletím o 11 procent.

Ředitel asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý vedení komory varoval, že dodavatelé zátěž 3,1 miliardy korun dlouho neunesou. Jejich situaci podle

Suchého totiž ještě zhorší očekávané podzimní zvýšení úrokových sazeb.

VZP podle Chudoby platí lékárníkům s třicetiaž pětatřicetidenním zpožděním. Pojišťovna tvrdí, že průměrné zpoždění je 24 dní.

DÁLE ČTĚTE:
Lékárnám chybí zboží,pojišťovny platí pozdě
On-line rozhovor s Lubomírem Chudobou
Majitelé lékáren: stát a VZP musejí začít řešit krizi

Podle komory by si měly brát překlenovací úvěr na platby zadlužené pojišťovny. Zatím si v případě platební neschopnosti musejí půjčovat majitelé lékáren.

Řada lékáren už nyní omezuje nákup, skladuje jen nejnutnější léky a všechny ostatní podle potřeby doobjednává.

Lékárenská komora chce také iniciovat legislativní změny, které by zadluženým pojišťovnám neumožnily poskytovat klientům nadstandardní péči, například ozdravné pobyty v zahraničí nebo částečnou úhradu antikoncepce.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?