Lékárníci zvou lidi na dni otevřených dveří do lékáren

10. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci se na sobotním mimořádném sněmu domluví na společném postupu. Nevylučují, že v květnu během generálního protestu, o němž hovoří krizové štáby lékařů, zavřou lékárny. Zatím je však lidem otevírají: v březnu a dubnu pořádají dny otevřených dveří...


Praha - Chtějí ukázat, že lékárník není obchodník s léky, jak řekl ministr zdravotnictví David Rath, ale zdravotnický pracovník, který lidem může poradit v léčení.

„Očekáváme, že na sněm přijede 600 až 800 lékárníků z celé republiky,“ řekl ČTK prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. V komoře je sdruženo téměř 7000 lékárníků. V Česku je 2300 lékáren a přes 200 výdejen léků.

Lékárníci varují, že kroky ministra zdravotnictví Davida Ratha likvidují lékárenský stav. Po lednovém snížení lékové přirážky o tři procenta klesly lékárníkům příjmy, takže hlavně malé venkovské lékárny jsou existenčně ohroženy.

„Situace se zhoršila, od ledna zaniklo 13 malých lékáren,“ uvedl Chudoba. Komora vyzvala lékárníky, aby se snažili „vydržet“ do voleb. Požádala rovněž distribuční firmy, aby malým lékárnám tolerovaly prodloužení splatnosti. „Distributory to neohrozí a malým lékárnám s měsíčním obratem několik set tisíc, to pomůže,“ vysvětlil.

Lékárníkům se nelíbí zákony, jež ministr prosazuje ve sněmovně. Tento týden zdravotní výbor souhlasil se změnami zákona o léčivech. Rath navrhl, aby léky vydávali lékaři v ordinacích, prosazuje prodej léků i mimo lékárny a internetový prodej i léků na předpis.

Ministra Ratha lékárníci na svůj sněm nepozvali. Podle Chudoby s ním už jednat nechtějí. „Neustále opakuje své pomluvy a lži, chceme spolu s lékaři jednat přímo s premiérem Jiřím Paroubkem,“ vysvětlil.

Lékárníci navrhují změnu systému marží, z levnějšího léku by měli vyšší procento zisku než z drahého. Levné léky by tak o pár korun podražily, zatímco drahé by pro pacienty výrazně zlevnily. Příjmy malých lékáren, které vydávají především levnější léky, by stouply.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?