Lékárny a firmy: Pro pacienty zdražila více než čtvrtina léků

18. 5. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti platí od 1. dubna v lékárnách za léky víc, tvrdí zástupci lékárníků a farmaceutických firem. Ministerstvo zdravotnictví i lékový úřad to ale odmítají, za kritikou je prý hlavně nespokojenost firem s poklesem zisků.


Prezident České lékárnické komory (ČLeK) Stanislav Havlíček a výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Emil Zörner s odkazem na data z lékáren uvedli, že 28 procent léků, jež dříve doplatek neměly, ho nyní má. Podle ministerstva jsou ale údaje mimo realitu.

„Lékárníci jsou dnes a denně konfrontováni s údivem i nářky pacientů. Doplatky na některé léky vzrostly o desítky či dokonce stovky korun. Pacienti se diví, proč jim ministerstvo tvrdilo, že doplatky se nezvýší, když opak je pravdou. A my jim v lékárně sdělujeme leckdy smutnou realitu,“ řekl Havlíček, který zastupuje zhruba 7000 lékárníků.

„Data ČLeK neodpovídají realitě, poskytlo je 12 z 2400 lékáren,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Z dat 1600 lékáren, jež má ministerstvo, podle něj vyplývá, že za čtyři měsíce klesly ceny a úhrady o více než tři miliardy. „Výrobci, kteří o tyto zisky přišli, se snaží záměrně znejistit pacienty nepravdivými údaji, přitom jim jde především o jejich klesající výnosy,“ řekl.

Ministerstvo má podle Sršně pro pacienty naopak dobrou zprávu, že i v následujících týdnech budou klesat ceny a úhrady u dalších stovek léků.

Také Marek Hampel z Grémia majitelů lékáren, jež sdružuje 425 lékáren, ČTK řekl, že data ČLek jsou zkreslující. „Podle našich údajů spoluúčast pacientů přechodně vzrostla, ale srovnala se, jak firmy upravily ceny a lékárny pak ceny snížily. Doplatky jsou nyní zhruba stejné,“ řekl.

Revizi cen a úhrad léků ze zdravotního pojištění dělá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). V ČR se ročně spotřebují léky za 70 až 80 miliard korun, přes 40 miliard platí zdravotní pojišťovny, zbytek je spoluúčast a volně prodejné přípravky. SÚKL informoval, že dosud provedenou revizí se ušetří zhruba tři miliardy ročně a že revize dál pokračují.

„Jednorázové snížení úhrad léků ze zdravotního pojištění a maximálních cen výrobce přineslo omezení zisků farmaceutických firem,“ naznačila mluvčí SÚKL Veronika Petláková příčinu nespokojenosti firem. Řada jich podle ní ale přistoupila k problému „pozitivně“, ceny snížila, takže nabízí léky se stejným nebo i nižším doplatkem.

Lékárníci mohou vydat v rámci generické záměny pacientovi lék se stejnou účinnou látkou, který je bez doplatku. U dvou léků na tlak a jednoho na štítnou žlázu to prý ale udělat nemohou, protože tyto přípravky nemají variantu.

Ředitel SÚKl Martin Beneš na to reagoval slovy, že pro všechny léky lze najít alternativu s „nulovým“ doplatkem. Na webu SÚKL si pacienti i lékárníci mohou doplatek ověřit, podle Beneše se ale „do toho lékárnám nechce“.

Podle průzkumu, který pro ČAFF dělala agentura STEM, dopadá zdražení hlavně na chronické pacienty, kteří chodí do lékárny pro relativně stálý okruh léčiv. „Ani oni, ani jejich lékaři nemají šanci se v cenách a doplatcích vyznat,“ řekl Zörner.

Některé firmy již dříve pohrozily, že když jim bude lékový úřad nadále snižovat maximální ceny a úhrady ze zdravotního pojištění, odejdou z českého trhu. Podle Petlákové se tak ale neděje - k začátku letošního roku skončily dodávky 145 léčivých přípravků, nově ale na trh přišlo 216.

SÚKL měl provést revizi cen a úhrad ze zákona do konce roku 2008. Zpožděním podle kritiků způsobil českému zdravotnictví mnohamiliardové ztráty. Poukazuje na to například i Česká lékařská komora.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?