Lékárny Dr. Max podporují WHO kampaní upozorňující na riziko při užívání antibiotik

20. 11. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
V těchto dnech informuje největší lékárenská síť v ČR pacienty ve zvýšené míře o riziku antibiotické rezistence – situaci, kdy přestávají antibiotika být účinná. Kampaň provázená sloganem „Antibiotika – Zacházejme s nimi opatrně“ potrvá v lékárnách Dr. Max ještě týden.


Jak informoval mluvčí sítě Dr. Max Michal Petrov, ve všech pobočkách jsou pacientům k dispozici informační letáky, kde je shrnuto to nejnutnější, co je potřeba o užívání antibiotik vědět - především jak správně antibiotika užívat a proč je nežádoucí jejich nadužívání. Zejména informace o tom, že nesprávné a zbytečné užívání antibiotik může vést situaci, kdy v těle zůstanou jen ty bakterie, které vykazují vůči působení antibiotik odolnost. Jak mluvčí Petrov připomněl, antibiotická rezistence je důvod, proč v EU umírá ročně 25 tisíc lidí na antibiotiky běžně léčené infekční choroby.

Péče o mikrobiom

Letáky, které vznikly ve spolupráci s Českou lékařskou společností J. E. Purkyně, upozorňují pacienty na důležitost prevence takových nemocí, a to především prostřednictvím péče o vlastní mikrobiom (dříve označovaný jako mikroflóra). Informační materiály vybízejí k posílení mikrobiomu a imunitního systému, jako ochranného štítu před infekčními nemocemi, pestrou a vyváženou stravou, dostatkem spánku, omezením fyzické zátěže a stresu a aktivním odpočinkem. V době zvýšeného výskytu infekčních onemocnění je potřeba ve zvýšené míře dbát na hygienu a pokud možno se vyhýbat místům, kde se pohybuje větší množství lidí.

ATB stále mladším dětem

Jak mluvčí Petrov dále uvedl, lékárny nesázejí jen na letákovou kampaň, ale jejich farmaceuti prošli speciální vlnou odborného vzdělávání souvisejícím s lidským mikrobiomem například ve spolupráci s prof. MUDr. Helenou Tlaskalovou-Hogenovou z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.
„O negativním vlivu antibiotik už se dnes poměrně hodně mluví, ale rychlost šíření antibiotické rezistence je alarmující a my jsme cítili povinnost podpořit osvětovou aktivitu WHO,“ uvedl manažer odborného rozvoje lékáren Dr. Max MUDr. Gabriel Pallay. Některé poznatky jsou ovšem známy méně. Američtí vědci například zaznamenali, že jsou antibiotika ordinována stále mladším dětem. To ovlivňuje tvorbu jejich mikrobiomu, čímž následně dochází k různým poruchám a děti mají například vyšší sklon k obezitě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?