Lékárny: Zájem o tablety na ochranu proti slunečnímu záření roste

29. 7. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé mají o tablety, které je pomáhají chránit před ultrafialovým zářením, stále větší zájem. Velký podíl na rostoucí poptávce má reklama, shodli se pracovníci lékáren. Přesto, že lze potřebné prostředky, například betakaroten, získat i z potravin, odborníci doporučují dodat je organismu i v podobě tablet...


Dávky obsažené v potravinách totiž prý nejsou zdaleka tak vysoké, kolik by tělo

při větší sluneční zátěži potřebovalo. „Zájem lidí proti předchozím letům určitě vzrostl. Lidé chodí tyto tablety kupovat především když jedou na dovolenou,“ řekla Pavlína Mathesová z Lékárny Na Palmovce.

Také podle Soni Etrichové z Lékárny Letná lidé tyto přípravky kupují více než dřív. „Přípravků je spousta, nejznámější je betakaroten. Dělají se ale i modernější, vícesložkové přípravky, které vedle betakarotenu obsahují i vitamíny,“ řekla Etrichová.

Rovněž podle Dany Mastné z Lékárny Na Košíku se zájem lidí o tyto přípravky zvyšuje. „S tím jak stoupá osvěta a jak se stále více mluví o ochraně proti záření, si lidé tyto přípravky kupují čím dál tím víc,“ řekla Mastná.

Společnost Walmark uvedla, že proti loňskému roku jí stoupl prodej přípravků na ochranu pokožky zhruba o 20 procent. „Přikládáme to masivní osvětě, která upozorňuje na problémy spojené se sluněním bez ochranných prostředků a samozřejmě též faktu, že s takovými doplňky stravy lze rychleji získat a déle si

udržet opálenou pokožku, chráněnou proti předčasnému stárnutí,“

uvedla mluvčí firmy Kateřina Ondřejková.

Jedním z nejznámějších přípravků, které pomáhají pokožce vyrovnat se s intenzivním slunečním zářením, je betakaroten. „Betakaroten vytvoří pro pokožku částečný filtr, který odpovídá přibližně filtru 2. Připraví pokožku na sluníčko a také zlepšuje kvalitu opálení,“ uvedla Mastná.

Dodala, že vedle betakarotenu se na ochranu pokožky doporučují například také vitamíny B5, E a C a z minerálů selen a zinek. Mastná upozornila, že betakaroten je jen minimální ochranou, která nemusí zabránit spálení pokožky od slunce.

„Důležité je používat kosmetický přípravek s dostatečně vysokým ochranným

filtrem,“ doplnila. Betakaroten je obsažen ve všech zelených rostlinách. Nejhodnotnějšími zdroji jsou mrkev, rebarbora, špenát, kapusta, žlutý meloun a meruňky.

I přesto se doporučuje dodat organismu čistý betakaroten. Dávky obsažené v potravinách totiž nejsou zdaleka tak vysoké, kolik by tělo při větší sluneční zátěži

potřebovalo, shodli se odborníci.

Vlivem ultrafialového záření vznikají v pokožce takzvané volné kyslíkové radikály, což jsou velmi agresivní molekuly, které napadají ostatní buňky a ničí je. „V pokožce tyto radikály narušují buňky kolagenu a tím i pružnost pokožky,“ uvedla

Ondřejková.

Dodala, že nebezpečná je schopnost volných radikálů ovlivnit genetický materiál buněk a přestavět je na potenciální rakovinné buňky. Působení těchto radikálů ovlivňují antioxidanty, ke kterým patří právě betakaroten.

ČTK,

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?