Lékařská komora: Léčitelé nejsou zdravotníky nikde v Evropě

9. 6. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení lékařů kritizují Senát za schválení novely, která umožní zařadit terapeuty tradiční čínské medicíny mezi zdravotnické pracovníky.


Léčitelé nejsou v žádné evropské zemi považováni v právním smyslu za zdravotníky, řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. S návrhem nesouhlasí ani předsednictvo České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Novela stanoví, jak bude možné získat pro práci čínského léčitele odbornou způsobilost. Po schválení v Senátu bude předána k podpisu prezidentovi.

„V Norsku existuje zákon o léčitelích. Pokud by někdo chtěl jejich činnost regulovat, měl by jít touto cestou,“ řekl Kubek. K tomu poslance vyzývá i Česká lékařská společnost, podle jejího předsedy Štěpána Svačiny by měli připravit samostatný zákon.

„Tradiční čínská medicína může mít určité příznivé léčebné účinky, ale nemá dostatečné vědecké doklady o svém léčebném účinku a patří mezi metody léčitelské, nikoli zdravotnické,“ uvedl Svačina.

Podle Kubka není jasné, proč by ze všech léčitelů a terapeutů měli mít tuto možnost právě provozovatelé tradiční čínské medicíny. „Když to povolí jedněm, není žádný argument, proč to zakazovat dalším,“ uvedl šéf ČLK. Je to podle něj navíc otevřená cesta k tomu do budoucna tuto terapii hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Zákon stanoví, že odbornou způsobilost v oboru terapeuta tradiční čínské medicíny, lze získat absolvováním tříletého bakalářského studia tohoto oboru nebo akreditovaného kvalifikačního kurzu k získanému vzdělání všeobecné sestry, ergoterapeuta, nutričního terapeuta, fyzioterapeuta či farmaceutického asistenta. Specialistou tradiční čínské medicíny bude možné se stát po pětiletém magisterském studiu oboru.

Zatím ale žádná škola tradiční čínskou medicínu v akreditovaném studijním oboru nevyučuje. Existuje několik soukromých škol, které se její výukou zabývají. Královéhradecká fakultní nemocnice od října 2015 nabízí pacientům ambulanci s čínskými specialisty, kteří nabízejí například akupunkturu či bylinnou terapii. V polovině roku 2019 by se tam měla otevřít specializovaná klinika. Čínská firma CEFC projekt podpořila 270 miliony korun.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) již dříve uvedl, že tradiční čínská medicína se může stát vhodným doplňkem západní léčby a moderních medicínských postupů. „Doplnění povolání terapeut a specialista tradiční čínské medicíny představuje potřebný zákonný rámec pro vznik a formální uznání oborů v České republice,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Umožní také podle něj identifikovat odborníka v oboru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?