Lékařská komora varuje, že už nemůže garantovat kvalitu péče

7. 3. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle České lékařské komory (ČLK) chybějí českému zdravotnictví peníze, kvalifikovaný personál a dobré zákony. Kvůli masovým odchodům lékařů i sester a nedostatku finančních prostředků v resortu není již stavovská organizace podle svého prezidenta Milana Kubka schopna garantovat kvalitu a bezpečnost zdravotní péče, což by ze zákona měla.


Konkrétní data a výhrady zveřejní Kubek na dnešní tiskové konferenci.

V komorovém časopise Tempus Medicorum Kubek uvádí, že současný nedostatek se neprojevuje chyběním léků, s výjimkou těch laciných, ani nedostupností moderní zdravotnické techniky. Má podobu nedostatku ošetřovatelského personálu, nedostatku ochotných zdravotních sester a nedostatku dobrých lékařů.

Index kvality zdravotní péče v evropských zemích za rok 2015 vyzdvihuje Českou republiku spolu s Estonskem jako země, které při nízkých celkových výdajích na zdravotnictví nabízejí dobrou péči.

Podle Kubka ale je kvalita péče a vysoká efektivita českého zdravotnictví dosahována na úkor spravedlivého odměňování zdravotníků. V zahraničí si vydělají lékaři a sestry řádově víc. Pokud mají platy stoupnout, musí stát zvýšit odvody do zdravotnictví, tvrdí Kubek.

Problémy už doléhají na menší nemocnice, v soukromých zařízeních si lékaři a sestry za stejnou práci vydělají v průměru o 5000 korun méně než ve státních zařízeních. Odbory varovaly, že menší nemocnice omezují provoz, některá oddělení kvůli nedostatku personálu zavírají. Lékaři z nemocnic odcházejí do ciziny nebo si otevřou privátní ambulanci, sestry odcházejí ze zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?