Lékařská komora žádá ministryni, ať zruší poplatky za zkoušky

15. 6. 2009 9:58
přidejte názor
Autor: Redakce
"Považuji zpoplatnění atestačních a podobných zkoušek za závažnou chybu, ba přímo za arogantní políček vmetený do tváře zdravotníkům," napsal Kubek ministryni. Lékaři by měli platit 3500 korun za závěrečnou atestační zkoušku, za první opravnou zkoušku 5000 korun a za druhou 7000 korun...


Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek požádal dopisem ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby zrušila nově zavedené poplatky pro lékaře za atestační a další zkoušky. Dopis zveřejnil na webu ČLK. Nařízení o poplatcích schválila v pondělí vláda. Zpoplatnění zkoušek může být podle Kubka pro mladé lékaře důvodem, aby odešli pracovat do ciziny. Kubek požádal ministryni o setkání.

„Považuji zpoplatnění atestačních a podobných zkoušek za závažnou chybu, ba přímo za arogantní políček vmetený do tváře zdravotníkům,“ napsal Kubek ministryni.

Lékaři by měli platit 3500 korun za závěrečnou atestační zkoušku, za první opravnou zkoušku 5000 korun a za druhou 7000 korun. Dosud byly tyto zkoušky zadarmo. Ministerstvo přikládá zavedení poplatků výchovný efekt. Dosud se stávalo, že lékaři se ke zkoušce přihlásili, a potom nepřišli. Výhrady lékařů k poplatkům za zkoušky ministerstvo již dříve odmítlo, prý lékař platí za tuto zkoušku jednou za život, platba ho nezruinuje.

ČLK odmítla návrhy na zpoplatnění atestačních a obdobných zkoušek při jednání s ministerstvem již v listopadu loňského roku. Kubek ČTK řekl, že předpokládal, že ministerstvo názor stavovské organizace vyslyší.

Připomněl, že zdravotnická zařízení v Česku, zejména nemocnice, se potýkají se nedostatkem kvalifikovaných zdravotníků, včetně lékařů. „Vzhledem k tomu, že pracující lékaři stárnou a stále větší množství mladých kolegů odchází za prací do zahraničí, bude se tento problém bez razantního zásahu státu dále prohlubovat,“ varoval.

Velké části lékařů se nové poplatky nelíbí, nejsou nicméně jednotní. Kubek zvažuje výzvu k lékařům, aby je lékaři neplatili. Proti rozhodnutí vlády jsou i poslanci z ODS a ČSSD. „Nevidím důvod, proč zatěžovat lékaře a sestry novými poplatky,“ řekl místopředseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) oznámil, že vyhraje-li sociální demokracie volby, nové poplatky zruší.

Bez atestace nesmějí lékaři například samostatně operovat ani si otevřít vlastní soukromou praxi. Zdravotní sestry zase bez atestace nemůžou dělat žádné kvalifikovanější výkony.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?