Lékařská komora žádá pro Karlovarsko záchytku

18. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vybudovat na Karlovarsku protialkoholní záchytnou stanici a léčebnu pro alkoholové a nealkoholové závislosti si vzalo jako jeden z cílů pro nadcházející období pěti let nové vedení karlovarského okresního sdružení České lékařské komory...


(ČLK).

Právo o tom informoval nový předseda karlovarského sdružení ČLK Karel Moravec.

„Po rozdělení krajů zůstala pro Karlovarský kraj jako nejbližší 110 km vzdálená léčebna v Dobřanech na Plzeňsku,“ uvedl Moravec s tím, že takto vzdálená léčebna je jen těžko dopravně dostupná, a proto je o ni jen malý zájem mezi pacienty.

„V případě záchytek jednáme s vedením kraje, zda přijmout vybudování tří záchytných stanic podle někdejších okresů, nebo se dát cestou personálního a prostorového posílení stávající záchytné stanice v Sokolově,“ pokračoval Moravec.

Podle něj je současný stav s pouhými deseti lůžky na sokolovské záchytce nedostačující. „Navíc zde chybí návaznost na psychiatrickou ordinaci, takže záchytná stanice například dosud neřeší, proč se někteří klienti opakovaně vracejí,“ dodal Moravec.

Dodal, že je rovněž třeba se věnovat problematice postupu při úmrtí a o pohřebnictví.

„Když někdo umře ve zdravotnickém zařízení, tak systém funguje, ale pokud se tak stane mimo takové zařízení, není systémově stanoveno, kdo po zrušení lékařských obvodů provede ohledání,“ uvedl Moravec s tím, že je třeba věc řešit změnou zastaralé vyhlášky.

„Do té doby je ale potřeba dosavadní systém, kdy ohledání provádí pět lékařů na celém okrese, nahradit jiným mechanismem, jenž by se nové vyhlášce přibližoval,“ dodal s tím, že dalším cílem nového vedení karlovarské ČLK je více se otevřít veřejnosti.

Právo, Rudolf Voleman

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?