Lékařské a zdravotnické odbory počítají se společnými protesty

23. 10. 2007 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Na společných protestech proti novele zákoníku práce se dnes shodly lékařské a zdravotnické odbory. V minulosti většinou společně nepostupovaly, nyní je ke koordinaci akcí donutila hrozba, že zdravotníci budou mít na rozdíl od jiných profesí o osm hodin týdně delší pracovní dobu....


Pokud poslanci zařadí do novely prodloužení pracovní doby zdravotníků, uspořádají odbory demonstrace a mítinky. V další fázi nevylučují omezení péče.

„Protesty určitě nebudou směřovat vůči pacientům více než samotná aktivita pana ministra,“ řekl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce prodloužením řádné pracovní doby řešit přesčasy v nemocnicích a záchranných službách. Zatím nemocnice platí lékařům hodiny, jež odpracují nad čtyřsethodinový roční limit, v odměnách či na zvláštní smlouvu.

„Máme na věc stejný názor, že návrh pana ministra vůbec nic neřeší, protože lidé budou i v případě přijetí novely v práci stejnou dobu jako doposud. Jenom to, co dosud byly přesčasy, se zahrne do řádné pracovní doby,“ řekl Schlanger.

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel vidí v návrhu ministra jasnou diskriminaci zdravotníků. Rozšíření pracovní doby by přineslo nemocnicím úsporu, protože za přesčasy platí lékařům více. Lidem by ale snížilo příjmy. Schlanger v tom vidí „zlý úmysl, nikoli snahu věcně problém řešit“.

Oba odboroví předáci doufají, že politici budou respektovat dohody z tripartity, že do technické novely se nebude bez souhlasu sociálních partnerů nic doplňovat. Premiér Mirek Topolánek (ODS) k tomu politiky už dříve vyzval. „Spoléháme také na inteligenci zvolených zákonodárců, že si udělají analýzu návrhu a zjistí, že je naprosto nesmyslný a nic neřeší,“ dodal Schlanger.

Předáci obou organizací očekávají, že ministr Julínek začne provádět takové změny zdravotnictví, které umožní řešit i problémy s přesčasovou prací. Pokud se tak nestane, může se podle nich stát, že „odezva lidí bude rychlejší než odezva jejich volených zástupců.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?