Lékařské odbory chystají protest, při němž nepřekročí přesčasy

21. 4. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory chystají na září či říjen protestní akci, kterou chtějí upozornit na nedostatek lékařů a podmínky v nemocnicích. Po celý měsíc chtějí přesně dodržovat domácí i evropské předpisy o přesčasech, stanovený počet hodin nepřekročí. Dohodl se na tom sněm Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL).


Novinářům to řekl předák Martin Engel. Podle něj české zdravotnictví nyní funguje jen díky nadměrné přesčasové práci.

LOK má asi 4200 členů. Představují tak téměř třetinu nemocničních lékařů v Česku, kterých podle odborářů je necelých 16.000, podle ministerstva zdravotnictví 18.000. Přesná statistika neexistuje.

Zářijová akce by se měla jmenovat Měsíc bezpečí pacientů nebo Měsíc pravdy. Definitivní název lékařské odbory ještě nemají. Chtějí podle svého šéfa ale ukázat, jak by zdravotnictví bez překročených přesčasů vypadalo. Zatím není ani jasné, zda se do akce zapojí všechny nemocnice z regionů, nebo jen některé. Na tom se ještě předáci z krajů musí dohodnout.

Podle Engela zdravotnictví trápí nejen nedostatek peněz, ale i špatná organizace práce. Pokud by podle odborářů zdravotnická zařízení dodržovala zákonné přesčasy 416 hodin za rok, neměla by po krátké době koho poslat do služeb. Nyní se stanovené množství překračuje 2,5krát, uvádějí odbory.

Šéfové odborových organizací z regionů se sejdou ještě v červnu. Vyhodnotí, zda vláda po jejich upozorněních a varováních přijímá nějaká opatření. Podzimní akce by se měla konat ale i tehdy, pokud kabinet zvýší odvody státu do zdravotního pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané, tedy když pošle do zdravotnictví ze státní pokladny víc peněz.

Engel to vysvětlil tím, že růst platů přímo nesouvisí s pracovními podmínkami, které jsou kvůli nadměrným přesčasům neúnosné. Unavení lékaři mohou chybovat a poškodit pacienta. Podle vyjádření právníků by je soud neosvobodil jen na základě vysvětlení, že byli přepracovaní.

Sněm požaduje, aby ministr zdravotnictví nejpozději do 15. června předložil plán na řešení neúměrného objemu přesčasových hodin odpracovaných zaměstnanci nemocnic, zejména lékaři.

Desetiprocentní navýšení platů, jež slibují zdravotníkům v roce 2017 premiér Bohuslav Sobotka i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (oba ČSSD), je pro lékařské odbory minimem, které by se už dál snižovat nemělo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nechce navyšovat odvody státu s odkazem na korupci ve zdravotnictví, což podle něj říká i Evropská unie.

Sněm dnes Babiše vyzval, ať se neschovává se svými tvrzeními za EU. Engel řekl, že jednal s komisařem EU pro zdraví Vytenisem Andriukaitisem, který byl minulý týden v ČR, a podle jeho vyjádření je určitá míra korupce všude, české zdravotnictví se tomu zásadním způsobem nevymyká.

Sněm trvá na splnění závazků České republiky vyplývajících z memoranda o zvyšování platů lékařů z roku 2011. Sněm v usnesení rovněž uvádí, že situace českého zdravotnictví je kritická, řešení přesahuje možnosti resortního ministra, za stav zdravotnictví je zodpovědná celá vláda. ČLK vyzvala vládu k přijetí záchranného plánu pro české zdravotnictví, LOK-SČL kroky komory podpořil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?