Lékařské odbory dnes vyhlásí novou protestní akci

19. 6. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory dnes zřejmě vyhlásí novou protestní akci, kterou se chtějí domoci splnění platových slibů vlády. V nemocnicích měly letos stoupnout platy o deset procent, stouply o 6,25 procenta a jen ve státních nemocnicích.


V krajích se lékaři a sestry více peněz nedočkali. Vedle lékařů se tentokrát do protestu zapojí i sestry.

Formu protestu nechtělo vedení Lékařského odborového klubu před setkáním předsedů upřesnit. Záleží prý na jejich rozhodnutí. Nálada v nemocnicích ale je prý tak napjatá, že není vyloučena ani obdoba vlny hromadných výpovědí. Loni k 1. březnu chtěla z nemocnic odejít čtvrtina lékařů. Na podzim připomínali odboráři vládě její slib v happeningové kampani.

Odbory žádají zákon o odměňování ve zdravotnictví s vlastní platovou tabulkou. Vidí v něm jedinou záruku, že platy v nemocnicích stoupnou.

Připravovaný protest by podle zjištění ČTK byl zřejmě až po podzimních senátních a krajských volbách, aby prý akce nemohla být považována za politickou. Nebude také dřív, než dostanou nemocnice nové smlouvy od zdravotních pojišťoven. Jinak by se odchody zdravotníků mohly stát záminkou, aby nemocnice smlouvu nedostaly. To by pro řadu zařízení mohlo znamenat i konec.

Lékařské odbory koordinují protest se zdravotnickými odbory. Ty vytkly ministru Leoši Hegerovi (TOP 09), že reformními zákony destabilizuje české zdravotnictví, a vyzvaly ho, aby na post ministra rezignoval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?