Lékařské odbory jednají o dalších protestech

24. 4. 2012 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub – svaz českých lékařů (LOK-SČL) na dnešním sněmu projedná postup, kterým se bude pokoušet dosáhnout realizace navýšení platů lékařů a dalších zdravotníků – stěžejního bodu Memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví. Lékařské odbory obviňují Leoše Hegera z laxního přístupu k plnění svých závazků a nevylučují ani opakování celoplošných protestů.


Hlavním bodem memoranda bylo trojstupňové navýšení platů lékařů. V roce 2011 měly být zvýšeny tarifní platy lékařů o v průměru 5 – 8 tisíc korun a o tuto částku si tehdy skutečně většina lékařů polepšila, byť nikoliv skrze tarify, ale formou odměn a navýšení osobního ohodnocení.

Tento rok mělo dojít ke zvýšení platů o 10 % všem zdravotnickým pracovníkům. Leoš Heger (TOP09) s odvoláním se na složitou hospodářskou situaci však nakonec nabídl zdravotníkům navýšení platů pouze o 6,25 % s výhledem dorovnání do 10 % navýšení do konce roku 2012.

Ani tento slib však podle odborů nebyl dodržen – většina zdravotníků navýšení na výplatních páskách za leden nezaznamenala. V následujícím roce má navíc dojít ke konečné úpravě platových podmínek, kdy by měl lékaře dosahovat 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v zemi.

V současných podmínkách se však zdá být tento slib nedosažitelným. Odbory žádají zákon o odměňování ve zdravotnictví s platovou tabulkou, který by byl zárukou růstu platů.

Kontroly neproběhly

Podle odborů nemají nemocnice od zdravotních pojišťoven peníze na růst platů, ministerstvo zdravotnictví tvrdí opak. Vyjasnit to měly kontroly odborů a ministerstva v nemocnicích. Slíbil je premiér Petr Nečas (ODS), ale nekonaly se. Odbory se s ministerstvem neshodly na jejich rozsahu.

LOK – SČL koordinuje protest s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče (OSZSP). Ten požádal ministra Leoše Hegera (TOP 09) o schůzku k platům do 30. dubna. Když se potvrdí, že na platy není, měl by prý ministr zvážit svoje setrvání ve funkci.

Záležet bude na pojišťovnách

K chystaným protestům předseda lékařských odborů Martin Engel uvedl, že akce bude plošná, předčasné ale je řešit, kdy bude a zda ji pacienti pocítí. Podobu akcí ovlivní to, kdy nemocnice dostanou nové smlouvy s pojišťovnami. Pojišťovny je vypověděly, uzavírání nových chtějí využít k tomu, že některým nemocnicím už smlouvu nedají, nebo na méně péče.

Hromadné výpovědi, s nimiž měli lékaři loni úspěch v akci „Děkujeme, odcházíme“, odboráři v nejbližší době dávat nebudou. Obávají se, že by jejich nemocnice nedostala kvůli nedostatku lékařů novou smlouvu.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?