Lékařské unikáty Brna: magnety, chůze a nůž

23. 3. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Laboratoř chůze, léčení v jeskyních. Nebo třeba přístroj, který dokáže nádory ničit přesně zacílenou dávkou záření, přestože se v těle dýchajícího pacienta pohybují. To je jen ochutnávka z unikátních léčebných metod, kvůli kterým na jih Moravy jezdí pacienti ze všech koutů republiky.


Kvalitní přístroje podle odborníků v kraji nechybí. Naopak, některé jsou málo vytížené.

Místo strašidelných zvuků hlas, který do sluchátek vypráví pohádku. Místo strohých nemocničních stěn místnost, kde před vyšetřením promítají na zeď obrázky. Právě takový zážitek si z otevřené magnetické rezonance odnáší malí pacienti dětské nemocnice v brněnských Černých Polích.

Většina z nich ani neví, jak unikátní vyšetření vlastně postoupili. Přístroj stejného typu totiž nikde na světě není.

Takzvaná otevřená magnetická rezonance za pár dní oslaví druhé narozeniny, v provozu je od dubna předloňského roku. „Zakoupili jsme ji tehdy pro dětskou nemocnici společně s centrální tomografií za sto milionů korun,“ potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Obrázky jen v Brně

Promítáním děti nevítá žádný jiný přístroj v regionu, unikát z něj ale dělají hlavně jeho technické parametry. Jako jediný přístroj svého druhu má totiž magnetické pole o síle jedné tesly a díky své konstrukci se řadí mezi světovou špičku mezi vyšetřovacími přístroji.

Výčet jedinečných metod, které největší jihomoravská nemocnice používá, tím ale nekončí. Dva měsíce poté, co v ní začala fungovat pohádková magnetická rezonance, se otevření dočkala i laboratoř chůze. Pomáhá především dětem se spastickým typem mozkové obrny.

Pacienta, který se prochází po tlakové podložce polepený speciálními štítky, snímá několik kamer. S pomocí složitého softwaru pak lékaři určí, jakým poškozením přesně trpí. Jedním z pacientů, kterým laboratoř chůze pomáhá postavit se na vlastní nohy, je i šestnáctiletý Lukáš Čado.

Do šesti let nechodil vůbec, později absolvoval několik operací. O speciálním vyšetření, které je v Brně dostupné, se jeho rodiče dozvěděli náhodou.

„Doufáme, že následná operace syna posune co nejvíc k normálu,“ řekl chlapcův otec Milan Čado poté, co Lukáš vyšetření absolvoval. Do Brna jezdí pacienti z celé republiky ještě kvůli několika dalším unikátním přístrojům a pracovištím.

Hlavní krajské město těží z přítomnosti univerzit a několika velkých nemocnic, které se podílejí na zajišťování takzvané superspecializované péče. Soustředí se na pacienty, jejichž léčba je obzvlášť komplikovaná. Do takzvaných komplexních center se díky tomu mimo jiné soustředí nejdražší přístroje a metody léčby.

X-nůž

Republikovým unikátem je například loni instalovaný ozařovač přezdívaný brněnský X-nůž. Masarykův onkologický ústav stál víc než sto dvacet milionů korun. Lékaři s ním dokáží odstranit i nádory, u kterých by dříve boj vzdali.

Umí totiž silnou dávku záření nasměrovat pouze do nemocné tkáně. Okolním zdravým buňkám se ničivé paprsky vyhnou i tehdy, když se tumor v těle při ozařování pohybuje. „Dokáže ozařovat s přesností na milimetr,“ uvedl šéf ústavu Jiří Vorlíček.

Za uzdravením ale lidé zdaleka nejezdí jen do Brna. Unikátní léčbu nabízí například i Ostrov u Macochy na Blanensku. Je jedním ze tří zařízení v Česku, kde léčí speleoterapií, tedy pobytem v jeskyních.

V zařízení, které je od loňska součástí Jihomoravského dětského centra specializované zdravotní péče, pomáhají dětem s onemocněním dýchacího ústrojí. „Nejčastěji se jedná o astma, senné rýmy, opakované záněty průdušek nebo plic či záněty vedlejších nosních dutin,“ vyjmenoval tamní primář Pavel Slavík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?