Lékařští odboráři vyzvali k solidaritě s Engelem

20. 2. 2011 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub (LOK) požádal v noci na sobotu lékaře, aby zatím nestahovali výpovědi, a vyjádřili tak svou solidaritu s odborovým předákem Martinem Engelem. Toho pražská nemocnice na Vinohradech nechce přijmout zpět.


Člen předsednictva LOK Miloš Voleman v sobotu řekl, že výzvu rozeslal v pátek pozdě večer mailem. Předpokládá, že lékaři budou na tuto výzvu reagovat až začátkem příštího týdne.

Server iDnes v sobotu informoval, že lékařka, která měla na uvolněné místo po Martinu Engelovi do nemocnice na Vinohradech nastoupit, si to s ohledem aktuální vypjatou situaci rozmyslela a nenastoupí. Ředitel nemocnice Marek Zeman zatím takové informace neměl.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v sobotu vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby „okamžitě zasáhl“. Měl by podle něj zjednat ve vinohradské nemocnici, kterou jako fakultní přímo řídí stát, pořádek tak, aby dohoda odborů a ministerstva nebyla zpochybněna.

Vinohradská nemocnice místo Engela přijala na místo rentgenologa jiného lékaře. [celá zpráva] Ministerstvo zdravotnictví připomnělo, že smlouva v takovém případě návrat lékařů nezaručuje.

Odbory připomínají část o solidaritě, která určuje, že nemocnice má přijmout všechny lékaře, kteří o to projeví zájem.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil míní, že pokud Engela nevezme nemocnice zpátky, měli by lékaři výpovědi zase podat. „Jsem přesvědčen, že na hrubý pytel má být hrubá záplata,“ řekl.

Podle pátečního vyjádření Engela by za jeho nepřijetím mohla stát pražská ODS a komplikace by v důsledku byla namířena proti Hegerovi.

Část této strany s jeho vstřícným krokem k lékařům v podobě dvou miliard na platy, nesouhlasí. Boris Šťastný z ODS podobné názory, s nimiž přišel i Rath, odmítl.

„Odmítám jakékoli politické tlaky v souvislosti s výpověďmi nebo jejich zpětvzetím a důrazně vyzývám všechny politiky, aby se vyhnuli jakémukoli politickému tlaku na manažery nemocnic, ať už v neprospěch, nebo naopak ve prospěch odborářů při obnovování pracovního poměru,“ uvedl Štastný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?