Lékařům záchranné služby Pardubického kraje stát nepřidá

23. 3. 2011 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení mezd lékařů Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Pardubického kraje bude zatím muset zaplatit sama organizace a hejtmanství.


ČTK to řekla krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD). Vyhláška ministerstva zdravotnictví totiž s penězi na navýšení platů lékařů-záchranářů jako v případě nemocničních lékařů nepočítá.

„Zvýšení mezd zatím bude muset jít z provozních peněz záchranné služby a pokud se to nevyřeší jinak, bude se určitě muset posílit rozpočet organizace. Kde ale budeme hledat peníze v době, kdy jsou už schválené rozpočty, je skutečně složité říci,“ uvedla Tauberová.

ZZS Pardubického kraje zřizuje hejtmanství, pracuje u ní 23 lékařů. Podle Tauberové se částka na navýšení jejich mezd do konce letošního roku pohybuje kolem osmi milionů korun.

Doktorům ze záchranek nová úhradová vyhláška platy od března nezvýšila. Navýšení o 5000 až 8000 korun měsíčně jim stejně jako nemocnicím garantuje memorandum, které na závěr odborové akce Děkujeme, odcházíme podepsali ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a šéf lékařských odborů Martin Engel.

Ministerstvo však navýšení pro záchranáře do vyhlášky nezapracovalo. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně navýšení platů lékařů v záchranných službách nemůže být financováno stejně jako u nemocnic, tedy pouhým navýšením úhrad od pojišťoven, neboť pojišťovny se na úhradách pro záchranky podílejí jen zhruba do dvou pětin a tři pětiny peněz mají záchranky z rozpočtu kraje, kterému posílá stát peníze z výběru daní.

Pardubický kraj na chybu v úhradové vyhlášce ministerstvo opakovaně upozorňoval. Náměstek ministra Petr Nosek pouze zaslal předsedovi Asociace zdravotnických záchranných služeb Markovi Slabému dopis, v němž mu sděluje, že by „finanční prostředky na navýšení platů lékařů ZZS měl zajistit zřizovatel těchto zařízení“.
dos snm

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?