Léky jsou zbytečně drahé. Úřad to nestíhá napravit

8. 6. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Už rok a půl má Státní ústav pro kontrolu léčiv dbát na to, aby se léky v Česku neprodávaly zbytečně draze. Svou povinnost ale stále nestíhá plnit. "Zaměstnanci nejí a nespí, snaží se ze všech sil napravit nedostatky z loňského roku. Využíváme také spolupráce externích expertů," hájí své podřízené šéf úřadu Martin Beneš...


Úkol, který jeho lidem uložil zákon, je ale podle něj příliš velké sousto. Povinností je mnoho, navíc celý proces je podle něj příliš pomalý.

„Musí se vést správní řízení. Jeho účastníci - tedy pojišťovny a výrobci léčiv - se k němu přitom vyjadřují až na poslední chvíli. Rozhodli jsme se proto všechno uměle zkrátit,“ říká Beneš.

Podle dalších odborníků si ovšem může úřad za problémy sám. České zdravotnictví to přitom stojí miliardy korun.

Každý rok nová cena i úhrada

Začátkem ledna loňského roku vešel v platnost nový zákon o veřejném zdravotním pojištění. Ten říká, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) musí každý rok přezkoumat a opravit úhrady u všech léků. To znamená tu část, kterou pojišťovny za léky zaplatí z veřejných peněz.

Změna by se měla týkat naprosto všech přípravků, které smí čeští lékaři předepisovat pacientům a které alespoň zčásti hradí pojišťovna.

Na českém trhu se totiž každoročně objevují nové léky se stejnou účinnou látkou a zvyšuje se konkurence. Tím, že SÚKL nové léky do Česka pustí, si pak může dovolit snížit cenu těch starších. A také částku, kterou je stát za lék ochotný zaplatit z veřejného pojištění.

Šéf úřadu: Letos všechno doženeme

Už první rok ale úřad svou povinnost nesplnil. Podle mluvčí úřadu Veroniky Petlákové z toho důvodu, že neměl žádné podklady z minulých let.

Revizi SÚKL provedl jen u 343 léčivých přípravků ze zhruba 8 tisíc. U 149 z nich pak rozhodnutí nabylo právní moci. Podle některých odborníků České asociace farmaceutických firem tak české zdravotnictví zaplatilo za léky o dvě miliardy víc, než muselo.

„Letos ale všechno doženeme,“ slibuje Beneš a dodává: „Dali jsme si závazek, že do konce roku u všech 111 skupin léků revizi alespoň zahájíme.“

Za rok a půl 634 léků z 8000

Dnes úřad podle něj přezkoumává celkem devět lékových skupin. S novými cenami na trhu už se pak pohybuje 634 konkrétních léků.

„Aby správní řízení, na základě kterého se revize provádí, netrvalo tak dlouho, zřídili jsme také speciální elektronickou adresu. Na tu nám mohou účastníci řízení i odborné lékařské společnosti posílat svoje připomínky ještě dřív, než správní řízení začne,“ prozradil Beneš.

Plány se totiž podle něj nedaří naplnit právě kvůli nedostatečné spolupráci pojišťoven a výrobců během řízení.

4 měsíce ověřovali podklady, které už měli

Podle některých odborníků ale chyba není zdaleka jen na straně pojišťoven a farmaceutických firem.

Například to, kolik korun bude pojišťovna lidem doplácet na lék atorvastin na snížení cholesterolu v krvi, řešil SÚKL šest měsíců. A to přesto, že všechny podklady měl.

„Správní řízení na lék zahájil Státní ústav pro kontrolu léčiv na základě žádosti výrobce z konce listopadu loňského roku. Ze zdůvodnění rozhodnutí vyplývá, že už si úřad opatřil příslušné podklady pro celou tuto lékovou skupinu,“ popsal deníku Aktuálně.cz muž, který situaci dobře zná.

Každý rok se „proléčí“ 70 miliard

Podobná informace podle něj visela na úřední desce SÚKLu v polovině ledna tohoto roku. „Přesto ještě 19. května, tedy čtyři měsíce a pět dnů poté, byla na úřední desce SÚKLu poznámka, že probíhá opatřování podkladů pro rozhodnutí,“ upozorňuje muž.

O nové ceně léku úřad rozhodl až 10. dubna letošního roku.

V Česku se každým rokem spotřebují medikamenty za 70 miliard korun. Pojišťovny platí zhruba 40 miliard, zbytek je volný prodej a spoluúčast pacientů.

Veronika Rodriguez, Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?