Léky končí v popelnici. Plýtvají doktoři i pacienti

16. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Zásoby léků doma ve skříni a spousta se jich nakonec vyhodí do popelnice, to je taková česká tradice," podotýká pražský lékař Jan Mrázek. Statistiky mu dávají za pravdu: ročně končí v koši léky za čtyři miliardy. Většinou ty, které si pacienti úplně sami nekoupili, ale dostali na předpis, takže na ně doplácel stát...


Taky odcházíte od doktora raději s receptem než bez receptu? Lékaři to dobře vědí a své pacienty hýčkají o mnoho víc než jejich kolegové v jiných evropských zemích. Potíž je, že to stojí miliardy.

„Zásoby léků doma ve skříni a spousta se jich nakonec vyhodí do popelnice, to je taková česká tradice,“ podotýká pražský lékař Jan Mrázek. Statistiky mu dávají za pravdu: ročně končí v koši léky za čtyři miliardy. Většinou ty, které si pacienti úplně sami nekoupili, ale dostali na předpis, takže na ně doplácel stát.

Spotřeba léků přitom rok od roku stoupá o víc než deset procent, i když nejsme nemocní víc než v okolních zemích. Zato ale chodíme k lékaři dvakrát častěji než ostatní Evropané: vychází to patnáct návštěv na každého pacienta, přičemž průměr v EU je sotva sedm.

„A téměř každá návštěva s sebou nese vypsání nějakého receptu, aby lidi neměli pocit, že odcházejí s prázdnou,“ popisuje Mrázek. „Dobré to pochopitelně není, ale dělá se to tak,“ krčí lékař rameny. Co s tím?

Na ministerstvu zdravotnictví nevědí. Odpovědnost za to ale spíše odmítají: viníka totiž našli ve zlých farmaceutických gigantech. „Stojí proti nám lobby výrobců léků, kteří se chopili vzdělání lékařů,“ tvrdí ministr zdravotnictví David Rath.

„Lékaři se vzdělávají jen v tom, jak předepisovat co nejdražší léky. Je to výsledek patnácti let působení tržních sil,“ říká ministr. Jenže v tom jádro pudla neleží. Problém je i v tom, kolik léků u nás hradí zdravotní pojišťovny. Přispívají třeba i na léky na teplotu a celkem hradí přes 2000 léků, což nás staví na evropskou špičku v utrácení. „Zároveň taky máme velmi nízké doplatky na léky a lidi si zvykli, že je bezplatné zdravotnictví zakotvené v ústavě,“ podotýká Mrázek.

Co radí experti?

- skončit s hrazením volně prodejných léků jako paralen nebo ibalgin

- drahé léky nechat předepisovat jen specialisty

- upřednostnit generika (levné léky) před novými drahými medikamenty

- zavést spoluúčast pacienta za návštěvu u lékaře

KATEŘINA VOLNÁ, Deníky Bohemia

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?