Léky na astma nebudou dražší

26. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci tvrdí, že ministerstvo se neodvážilo výrazněji zvýšit doplatky - jako před rokem - kvůli volbám. Ředitelka ministerského odboru farmacie a regulace léčiv Katarina Bartíková trvá na tom, že důvod byl jiný. "Zatím není dostatek...


Z veřejného pojištění se budou hradit i některé nové léčivé látky

Praha - Na inzulíny, některá cytostatika, léky na astma a osteoporózu nebudou pacienti od 1. července v lékárnách doplácet víc než dosud. Komise Ministerstva zdravotnictví, která navrhuje výši úhrad léků od zdravotních pojišťoven, o to sice usilovala, ale ministr Bohumil Fišer na doporučení své koordinační rady rozhodl, že se zatím u těchto farmak nic měnit nebude.

Lékárníci tvrdí, že ministerstvo se neodvážilo výrazněji zvýšit doplatky - jako před rokem - kvůli volbám. Kdyby podle lékárníků proniklo na veřejnost, že se něco takového chystá, sociálním demokratům by to neprospělo.

Ředitelka ministerského odboru farmacie a regulace léčiv Katarina Bartíková trvá na tom, že důvod byl jiný. „Zatím není dostatek reprezentativních údajů o vývoji spotřeby těchto léků. Musíme ji ještě alespoň půl roku sledovat,“ vysvětlila. Pojišťovny se ale obávají dalšího růstu výdajů na léčiva.

Faktem je, že se bude nově plně hradit z veřejného pojištění řada léčivých látek. Jde například o lék pro pacienty s očním onemocněním končícím slepotou. Účinná látka verteporfinum, kterou lék obsahuje a která je v Česku nově registrovaná, nemoc zbrzdí nebo zastaví. Za jedno balení zaplatí pojišťovna 44 tisíc korun. Bez doplatku má být nově také Amictal v tabletách určený dětem trpícím epilepsií a další přípravky.

Naopak více doplácet budou pacienti například u léčiv na obezitu. Podle Bartíkové jde však jen o několik korun.

Vedení ministerstva tentokrát neměnilo závěry komise, jako tomu bylo před rokem, kdy rozhodlo zcela o své vůli o vysoké a plné úhradě léků proti obezitě. Nyní ministr udělal jedinou změnu. Týká se nootropik - léků na stařeckou demenci. Komise navrhovala radikální snížení úhrad, protože nebyl podle ní prokázán léčebný přínos těchto látek. Odborné lékařské společnosti však léčebný efekt doložily u některých stavů pacientů. Ministr proto ponechal úhradu v dosavadní výši s tím, že u nových pacientů bude rozhodovat o předepsání léku neurolog nebo psychiatr.

Celkem se bude z veřejného zdravotního pojištění plně hradit 632 léčivých látek, což je proti prvnímu pololetí o devět více.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 25.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?