Léky na internetu nebudou, magistři jsou spokojeni

19. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky na internetu ani dnes neobjednáte. Pokud nechcete riskovat nezákonnou koupi falzifikátu od černých obchodníků, máte stále smůlu. Čerstvá vyhláška ministra zdravotnictví teď sice určitou možnost internetového prodeje přináší, ale je to možnost značně limitovaná. Navíc má svá rizika...


Nabízet léky k prodeji přes internet totiž ani nyní nemůže kdokoli. „Vyhláška to umožňuje jen lékárníkům se zázemím „kamenné“ lékárny a se speciálním povolením k prodeji přes internet, které musejí připojit ke své dosavadní registraci,“ vysvětluje předseda Grémia majitelů lékáren Dušan Holečko.

Lékárny dnes sice už docela často mají vlastní internetové stránky, ale do internetového prodeje se nikdo zas až tolik nehrne. Lékárníci totiž nevědí, zda vyhlášku odcházejícího ministra jeho nástupce hned zkraje nezruší. Pak by byl rozjezd internetového prodeje ztracenou investicí.

Zároveň jim vadí, že současný zákon o léčivech nedává pro prodej přes internet jasná pravidla. A tak nechtějí riskovat. Nikde není dořešené, jak by se přes internet objednaný lék dostal k pacientovi. Poštou, nebo kurýrem, jako je to v zahraničí? To ale může lék poškodit, říkají lékárníci. A připomínají, že v lékárnách musejí denně měřit ve všech prostorách lékárny teplotu a dodržovat předpisy pro přechovávání léčiv - na to pošta nebo přepravní firmy nijak vázány nejsou.

„Jsme zatím proti tomu, aby se léky přes internet prodávaly, protože nelze zaručit, že by to bylo bezpečné,“ říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

K praxi v sousedním Německu tedy zatím máme daleko. Ani tam ale prodej přes internet nefunguje příliš dlouho. „Začali s tím před třemi lety,“ říká farmaceut Aleš Mareček, který má s německým lékárnickým prostředím praktické zkušenosti.

I v Německu je prodej přes internet vázaný pouze na lékárny, a to jen na ty, které splní přísné podmínky. Je tam ale možné i objednat si přes internet lék na recept.

„Pokud máte originál receptu, zašleme vám léky diskrétně zabalené. S výjimkou léků, které spadají do návykových látek,“ popisuje Mareček, co nabízí web internetové Apotheke Zur Rose. Dodává ale, že v Německu se za každé balení léků z lékárny doplácí pět eur.

Střední Čechy

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Jan Komarek

Kolik asi zaplatili? V českých nebo v Euru?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?